Spojené státy musí být jako první na Marsu a vztyčit tam vlajku, prohlásil v poselství americký prezident Donald Trump.

Spojené státy chtějí jako první dobýt Mars a vztyčit na Rudé planetě vlajku. Uvedl to americký prezident Donald Trump, který vyzval v projevu Kongres, aby uvolnil peníze na vesmírné mise. Před letem k Marsu chtějí Američané nejdříve opět přistát na Měsíci, kam dosud mimo USA žádná jiná země lidskou posádku vyslat nedokázala. 

„Letos se Američané vrátí do vesmíru na palubě amerických raket,“ řekl Trump.

Připomněl také kosmické lodě soukromých amerických společností SpaceX a Boeing, které na letošní rok plánují první pilotované mise.

Před letem k Marsu chtějí Američané nejdříve opět přistát na Měsíci, kam dosud mimo USA žádná jiná země lidskou posádku vyslat nedokázala.

V projevu Trump kladl důraz na úspěchy vlády v boji s nelegální migrací i v ekonomice.

Prezident zdůraznil, že za jeho vlády prožívají Spojené státy nebývalý rozkvět.

„Roky ekonomického rozkladu skončily. Dny, kdy naše země byla využívána, znevýhodňována či dokonce čelila od jiných zemí pohrdání, jsou dalece za námi,“ řekl Trump.

V poselství zkritizoval předchozí administrativu demokratického prezidenta Baracka Obamy, kdy podle něj podniky z USA stěhovaly továrny a kdy nevýhodné obchodní smlouvy zemi finančně vyčerpávaly.

Prezident vychvaloval novou dohodu mezi USA, Mexikem a Kanadou (USMCA), která nahradí Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA). Tu Trump považuje za nevýhodnou pro Washington.

Šéf Bílého domu hovořil také o nové obchodní dohodě s Čínou, jejíž první fázi obě země podepsaly.

Trump také slíbil, že do deseti let v USA vymýtí epidemii nemoci AIDS. Hovořil o zlepšení dostupnosti zdravotní péče včetně nutnosti snížit cenu léků. (pel)