Není to tak dávno, co média skloňovala jméno vlivného advokáta Karla Muzikáře mladšího ve všech pádech. Proslavil se jako jeden z dárců luxusního oblečení a šperků pro někdejší šéfku premiérské kanceláře Janu Nagyovou, které věnoval pozornosti z luxusních obchodů v úhrnné hodnotě 620 tisíc Kč.

Karel Muzikář vedl od 90. let 20. století českou pobočku americké advokátní kanceláře WEIL, GOTSHAL & MANGES (WGM), a také prostřednictvím rozvětvené sítě svých kontaktů na významné politiky a podnikatele pravidelně získával velké zakázky na právní služby i od státu a jeho organizací. Poslední vývoj však ukazuje, že sláva někdejšího korunního prince českých lobbistů je na ústupu. Zhruba před rokem ho američtí partneři opustili a Muzikářova advokátní kancelář Skils vykazuje ztráty.

Pojďme se však blíže podívat na pozadí Muzikářova impéria, které advokát budoval zřejmě díky svým konexím na svého spolužáka ze střední školy Pavla Béma, svého známého Romana Janouška, přítele svého otce Václava Klause, Miloše Zemana a mnoho dalších. Určitému typu advokátů se prostě dařilo v brakických vodách českého podnikatelského prostředí přelomu tisíciletí a první dekády 21. století právě díky strategii založené na nepotismu a kontaktech na správné lidi na správných postech ve veřejné správě.

Sběratel zakázek

Příkladem za mnohé je například podle serveru ČT24 velké množství zakázek, které WGM obdržela od Prahy za primátorování Pavla Béma. Zejména na zastupování v řízeních před Úřadem pro hospodářskou soutěž, kdy hlavnímu městu hrozily nízké pokuty, za právní služby Praha zaplatila průměrně téměř dva miliony za spor. Jednalo se tak někdy až o 800 procent vyšší částku, než kdyby Praha sankci zaplatila.

WGM mělo také velmi lukrativní napojení na Ministerstvo dopravy v době ministrování Aleše Řebíčka, kdy kancelář obdržela zakázky za stovky milionů. Zakázky se týkaly zpravidla záležitostí jako příprava vyhlášek, zákonů a věcných záměrů, na které šlo využít zaměstnance ministerstva.

WGM vydělalo podle zpravodajského portálu iDnes velké peníze i na spolupráci s Českými drahami, které od roku 2012 zadávaly bez výběrového řízení množství zakázek na právní služby. Díky většímu množství zakázek do 10 milionů tak advokáti vyinkasovali zhruba 111 milionů, z nichž více než polovina šla WGM.

V čilém obchodování s Muzikářem však nezůstávaly pozadu ani kraje. Třeba takový Ústecký kraj s Muzikářovou kanceláři uzavřel podle Respektu smlouvu na právní služby v hodnotě 200 milionů korun. Jen v posledních třech letech z toho vyplatil 60 milionů, přičemž není zcela jasné, za co. A tak bychom mohli s výčtem případů pokračovat.

Prohry za miliardy

Jánabráchismus, který v bájných dobách zlatokopeckého kapitalismu v Česku praktikovalo více tuzemských podnikatelů, však někdy mohl přijít český stát hodně draho. V desítkách kauz, kde se angažovala WGM, stát a jeho organizace přišly odhadem o desítky miliard korun. Namátkou můžeme jmenovat privatizaci Komerční banky, která měla dlouhou soudní dohru, a v níž stát přišel o 20 až 40 miliard korun. Byla to právě advokátní kancelář Karla Muzikáře, která v celé ukázkově ztrátové privatizaci poskytovala právní poradenství vládě Miloše Zemana. Mimochodem, Muzikář a jeho lidé radili téže vládě i při privatizaci Transgasu, ve kterém stát přišel o desítky miliard korun.

Daňoví poplatníci zaplatili miliardy také v případech, kdy Muzikář a jeho právníci radili Českým drahám ve sporu s firmou ŠKODA TRANSPORTATION, dále při zastupování ČD v kauze „Falcon“ a „Twins“ nebo v roce 2005, kdy chtěl stát odkoupit pozemky pro výstavbu nové ranveje ruzyňského letiště. AK Karla Muzikáře tehdy nákup nedoporučila. Pozemky poté koupila skupina Penta, která je státu prodala za desetinásobek původní ceny.

Bez Američanů a ve ztrátě

Poslední roky nicméně ukazují na sestupný trend v Muzikářově byznysu a vlivu. Silný americký partner WEIL, GOTSHAL & MANGES nedávno z Česka odešel, a přestože Muzikář v lednovém rozhovoru pro zpravodajský server Info.cz tvrdí, jak výhodná byla transakce pro obě strany, lze o tom vážně pochybovat. Především, Muzikář a jeho lidé přišli o mezinárodní renomé, které jim usnadňovalo účtování si lukrativního palmáre od státu za právní služby v oblasti mezinárodních arbitráží.

Zajímavý je i způsob hospodaření Muzikářovy firmy. Skils se podle účetní závěrky totiž ocitla v posledních pěti letech čtyřikrát ve ztrátě, což je nečekané u advokátní kanceláře, které státní i soukromí klienti platí stovky milionů za právní služby. Otázka je, jestli se nejedná o výsledek agresivní daňové optimalizace, tedy neochoty platit daně českému státu, kterému přitom Muzikář vděčí za velkou část svých příjmů.

Jak ale dokazuje kauza luxusních dárků pro exředitelku kabinetu premiéra Načase Janu Nagyovou, Muzikář dokáže být v některých případech štědrý: Věnoval jí mimo jiné kožich od Diora za 220 tisíc Kč, náušnice Cartier za 49 tisíc Kč či náhrdelník stejné značky za 43 600 Kč. Celkově do svého vztahu s druhdy mocnou ženou investoval přes 600 tisíc Kč. Není vyloučeno, že právě tyto důležité výdaje se v minulosti podepsaly na jeho ztrátovém hospodaření.