Velká Británie má v plánu zavést od příštího roku hraniční kontroly na veškeré zboží z EU. Doufá tak, že tvrdé kontroly poskytnou Britům vyjednávací páky při diskusích se zástupci EU o budoucnosti obchodu mezi Unií a Spojeným královstvím. (Ilustrační foto)

Velká Británie se nehodlá po brexitu s Evropskou unií (EU) párat. Britský premiér Boris Johnson se chystá od příštího roku zavést úplné celní a hraniční kontroly pro veškeré zboží, které vstoupí do Británie z Evropské unie. Je to radikální změna oproti původním plánům předloženým před volbami v loňském roce. Johnson tím chce zvýšit tlak na Brusel při jednání o budoucích vztazích mezi EU a Spojeným královstvím.

Brexitový rozvod je ale zatím jen na papíře. Nyní bude trvat dalších 11 měsíců, než bude Británie plně svrchovaným státem.

V rámci tzv. přechodného období bude mít Británie prostor na to, aby s Evropskou unií vyjednala brexitovou dohodu 2.0 – tedy smlouvu zabývající se zejména podobou obchodních vztahů s evropským blokem.

Podle vládních zdrojů je v plánu úplná kontrola veškerého dovozu z EU, včetně vývozních, bezpečnostních a veterinárních dovozů.

Plán představuje zásadní odchylku od Johnsonových předvolebních prohlášení. Premiér ujišťoval Brity, že upřednostňuje volný pohyb evropského zboží do Británie. Nyní svým ministrům vzkázal, že mají připravit celou paletu opatření, kterými budou kontrolovat příchozí zboží.

Britští vyjednavači doufají, že tvrdé kontroly Britům poskytnou vyjednávací páky při diskusích se zástupci EU o budoucnosti obchodu mezi Unií a Spojeným královstvím.

Bez dohody uvalí EU od příštího roku na dovoz zboží z Británie cla. I s dohodou budou pravděpodobně na obou stranách hranice realizovány zvláštní kontroly.

Britská centrální banka Bank of England minulý týden kvůli tomu varovala, že to může příští rok poškodit růst obchodu i ekonomický růst.

Podle údajů britského statistického úřadu z roku 2016 se EU podílela na britském dovozu 54 procenty a na vývozu 43 procenty. (pel)