Nezaměstnanost v Česku v prosinci 2019 činila 2 procenta.

Míra nezaměstnanosti očištěná od sezónních vlivů dosáhla v prosinci loňského roku 2 procenta. Meziročně se snížila o 0,1 procentního bodu. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). 

„Od roku 2013 rostla zaměstnanost a naopak počet lidí hledajících si práci se snižoval. Tyto trendy se vyčerpaly s koncem roku 2018. Aktuální meziroční indexy proto již ukazují stagnaci souhrnných ukazatelů českého trhu práce,“ uvedl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla podle ČSÚ 1,8 procenta.

Míra nezaměstnanosti žen 2,4 procenta.

Podle informací Úřadu práce ČR činila prosincová nezaměstnanost 2,9 procenta. Nejvíce nezaměstnaných bylo v Moravskoslezském kraji, a to 4,4 procenta lidí.

Nezaměstnanost podle úřadu během celého roku 2019 ovlivňovaly sezonní vlivy, zároveň ale v meziročním srovnání setrvale klesala. (pel)


Údaje o nezaměstnanosti zveřejňované oběma institucemi se liší. ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.

Rozdílnou metodiku používá ÚP. Ten uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území.