Stát se chystá v březnu podepsat s firmou ČEZ smlouvy na nový jaderný blok v Dukovanech.

Stát v únoru začne jednat se zájemci o výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech. V březnu přijde na řadu podepsání smluv mezi státem a ČEZ. Uvedl to generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš. Smlouvy se budou týkat jak výstavby samotné elektrárny, tak i první etapy projektu, která by měla být uzavřena výběrovým řízením a územním rozhodnutím.

Podle Beneše jsou obě smlouvy přichystány. Dolaďují se jen poslední detaily.

Původně měly být podepsány do konce roku 2019. Podle ředitele bylo ale podepsání odložen kvůli přípravě celého procesu schválení projektu EU, takzvané notifikaci, a kvůli jednání se zájemci o dodavatelském modelu.

„Nechceme dělat finální rozhodnutí před konzultacemi se všemi uchazeči,“ řekl Beneš.

Jednání s uchazeči podle něj mají skončit 19. února.

Dříve oznámený harmonogram přípravy bloku se podle Beneše nemění.

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil v listopadu 2019 nový blok jaderné elektrárny Dukovany do roku 2036. Výstavba za 160 miliard korun začne v roce 2029.

Podle premiéra plán počítá s tím, že územní rozhodnutí pro stavbu bude vydáno v roce 2021 a dodavatel bloku bude vybrán do konce roku 2022.

Investorský model stavby nových jaderných bloků v Česku schválila vláda na začátku července letošního roku.

Investory nových jaderných zdrojů podle ní budou dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ – EDU II pro Jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro jadernou elektrárnu Temelín.

Celá investice by měla být placena skupinou ČEZ, a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Za určitých podmínek však ČEZ bude moci dceřinou společnost, která bude mít stavbu na starosti, předat státu.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá ruský Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse.

Beneš nyní potvrdil, že výběrové řízení na dodavatele stavby by mohlo být zahájeno už letos. (pel)