Kimova KLDR chtěla z Česka pašovat drony a díly na staré tanky.

Česká republika překazila pokus KLDR propašovat zbrojní materiál. Diplomaté Severní Koreje připravovali pašování dronů a náhradních dílů pro tanky z Česka přes Afriku a Čínu do Pchjongjangu. Obchod zmařila Bezpečnostní informační služba (BIS). 

Informoval o tom Deník N.

„K detailům tohoto staršího případu se nemůžu vyjadřovat. V obecné rovině ale mohu potvrdit, že se v minulosti BIS skutečně podařilo zabránit obchodu se zbrojním materiálem směrem z České republiky do KLDR,“ řekl mluvčí zpravodajské služby Ladislav Šticha.

Dodávat zbrojní materiál do KLDR je zakázané, vztahuje se na něj embargo.

Obchodní tajemník, který působil na severokorejské ambasádě v Praze, měl kontaktovat českého podnikatele. Poptával náhradní díly na staré sovětské tanky T-54 a T-55, které dodnes severokorejský režim využívá.

Sháněl ale i náhradní díly k obrněným vozům BMP2, BRDM a BTR nebo letadlům L-39, které od 70. let vyrábělo Aero Vodochody a s nimiž severokorejští piloti létali.

Mimo to se diplomat pokoušel sehnat i malé drony s rozpětím přes jeden metr, které měly ve vzduchu vydržet necelou hodinu a byly schopné nést záznamové zařízení.

Diplomata podle Deníku N ke shánění vojenského materiálu nutily vlastní tajné služby a nadřízení.

BIS informace předala vládě a požádala o vyhoštění diplomata. Ministerstvo však diplomata vyhostit odmítlo, protože o rok dříve byl kvůli jinému případu vyhoštěn předchozí ekonomický diplomat.

Podle zdroje Deníku N byl diplomat donucen odjet zpět přes Čínu do KLDR. (pel)