USA plánují odvetu za digitální daň, kterou chce zavést Česko.

Spojené státy americké oficiálně protestují proti zavedení sedmiprocentní digitální daně pro nadnárodní korporace, kterou plánuje zavést česká vláda. Sněmovna vládní návrh podpořila. Daň by měly platit zahraniční internetové firmy, jejichž globální obrat přesáhne 19 miliard korun, a jejichž zdanitelný obrat na českém území bude minimálně 100 milionů korun.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) řekl, že protest vznesl americký velvyslanec Stephen King. Tomu se Petříček snažil vysvětlit, že se jedná o přechodné řešení.

„Já rozumím tomu, že Spojené státy toto vnímají negativně. Na druhou stranu my se snažíme vysvětlit, že tento krok je pouze dočasný do chvíle, než se najde právě to mezinárodní řešení,“ uvedl Petříček.

Opozice a exportéři se obávají, že zavedení digitální daně povede k odvetě Spojených států. Ty by mohly zavést zvýšená cla na české výrobky. Washington totiž považuje daň za diskriminaci vůči americkým firmám.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové ale není daň namířena proti americkým firmám. Digitální daň by měla postihnout všechny společnosti, které překročí dané limity obratu. Schillerová zároveň řekla, že o americké odvetě nic neví.

„Nemáme oficiální informace, že by se vůči nám něco chystalo,“ uvedla Schillerová.

Digitální daň by měla postihnout vybrané internetové služby, jako umísťování cílené reklamy na webech, zpoplatněné služby na sociálních sítí nebo prodej dat o uživatelích. Nyní platí internetové společnosti minimální daně. Experti se shodují, že ze současné situace profitují pouze země, v nichž mají internetové společnosti centrály.

Obdobnou, nižší daň chtěla zavést také Francie. Od plánu však upustila po amerických výhružkách.

(eye)