Svět se podle OSN musí připravit na miliony migrantů, které z domovů vyženou klimatické změny.

Na cestu do světa se vydají miliony uprchlíků, které z domovů vyženou klimatické změny. Před náporem migrantů varoval vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi na zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Klimatickým uprchlíkům navíc podle rozhodnutí výboru OSN nelze odepřít azyl, pokud je v ohrožení jejich život. 

„Musíme být připraveni na prudký nárůst počtu lidí, kteří se vydávají na cestu proti své vůli. Nepouštěl bych se do spekulací o konkrétních počtech, ale určitě mluvíme o milionech,“ uvedl Grandi.

Vyhnat lidi z domovů mohou požáry nebo naopak zvyšující se hladina moří. Dopad na lidi může mít i zkáza úrody a domácích zvířat v subsaharské Africe, případně záplavy, včetně těch v částech rozvinutého světa.

Podle rozhodnutí Výboru Spojených národů pro lidská práva nelze upřít právo na azyl klimatickým uprchlíkům, pokud je v ohrožení jejich život.

Výbor projednával případ muže z tichomořského ostrovního státu Republika Kiribati. Ten tvrdil, že byl donucen odejít na Nový Zéland kvůli měnícímu se klimatu a stoupající hladině moře.

Novozélandské úřady ho deportovaly zpět na Kiribati. Výbor OSN pro lidská práva jim sice dal za pravdu, protože návrat do vlasti neznamenal pro tohoto muže bezprostřední nebezpečí, ale souhlasil s tím, že zničené životní prostředí a změna klimatu jsou jednou z nejpalčivějších hrozeb pro právo na život.

„Tento rozsudek říká, že pokud je váš život ohrožen kvůli změně klimatu, kvůli klimatické nouzi, a odejdete kvůli tomu do jiné země, neměli byste být posláni zpátky, protože byste byli ohroženi na životě tak jako ve válce nebo v případě pronásledování,” vysvětlil Grandi.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) pomáhal po většinu z téměř 70 let existence v chudších zemích zasažených konflikty. Grandi ale upozornil, že klimatické změny si nevybírají a z bohatších zemí mohou začít odcházet uprchlíci.

Roční rozpočet UNHCR stoupl z jedné miliardy dolarů v 90. letech 20. století na loňských 8,6 miliardy dolarů a organizace pomáhá 70 milionům lidí na celém světě, kteří byli nuceni opustit své domovy. (pel)