Německo uzavře do konce roku 2038 všechny uhelné elektrárny.

Německo definitivně odepsalo uhelné elektrárny. Jejich provoz chce ukončit do roku 2038. Odsouhlasila to loni tzv. uhelná komise německé vlády. Nyní se kabinet kancléřky Angely Merkelové dohodl se spolkovými zeměmi a potvrdil regionům kompenzaci ve výši 40 miliard eur (asi 1 bilion korun). 

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Kompenzace dostanou provozovatelé uhelných elektráren v Braniborsku, Severním Porýní-Vestfálsku, Sasku a Sasku-Anhaltska.

Částka celkem 40 miliard eur by měla zasaženým regionům pokrýt náklady na strukturální proměnu energetiky i hospodářství obecně, napsal server.

Návrh by měl být přijat do poloviny roku 2020. Celý proces pak potrvá až do roku 2038.

„Vyřazování uhlí začíná okamžitě, je závazné,“ řekla německá ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová.

Němci budou navíc okolo roku 2029 prověřovat, zda se jim s uhlím nepodaří skoncovat už o tři roky dříve, tedy v roce 2035.

Německo je největším světovým producentem hnědého uhlí a patří mu 19 procent světové výroby elektřiny.

Odklonem od uhlí usiluje o snížení emisí skleníkových plynů na úroveň o 55 procent nižší, než byla na začátku 90. let minulého století. Stihnout by to mělo do roku 2030.

Protože německá a česká ekonomika jsou silně provázané, v budoucnu lze podle analytiků předpokládat zdražování elektřiny.

Výpadek způsobený vypojením tepelných elektráren by podle dohody měla nahradit urychlená výstavba obnovitelných zdrojů energie i rozvodové soustavy. To však podle některých nebude dostačující a střední Evropa se tak může stát závislá na dovozu energie.

Německý ministr financí Olaf Scholz si dopad tak radikálního kroku na energetické společnosti uvědomuje a jejich provozovatelé se tak dočkají odškodnění.

„Provozovatelé západoněmeckých elektráren obdrží 2,6 miliardy eur (přes 65 miliard korun) a 1,75 miliardy eur dostanou provozovatelé na východě,“ řekl Scholz.

Peníze poputují německému energetickému koncernu RWE, i Energetickému a průmyslovému holdingu českého miliardáře Daniela Křetínského. (pel)