Česko chce vyslat do vesmíru vlastní datové družice, které poslouží armádě, ale i NATO. (Ilustrační foto)

Česko má v plánu vyslat do vesmíru vlastní družice. Vyhodnocovat by měly snímky a data z kosmu pro NATO, ale i Armádu ČR. Vyslat je tam chce Vojenské zpravodajství, které provozuje alianční satelitní centrum SATCEN ČR.

Informovala o tom mluvčí Vojenského zpravodajství Alžběta Riethofová.

Vojenské zpravodajství zahájilo plnou operační činnost satelitního centra SATCEN ČR na začátku letošního roku.

Ministerstvo obrany na jeho vybudováno vynaložilo stovky milionů korun.

Protože projekt spadá pod tajnou službu, detaily nejsou moc zveřejňovány.

Centrum bude mít za úkol vyhodnocovat například zpravodajské snímky z družic či z letadel. Zřízeno bylo v rámci českého závazku v Severoatlantické alianci.

Experti v něm na základě získaných dat poskytují informace třeba vojákům v misích, ale i českým úřadům.

Armáda tak může například prověřit bezpečnost cest, po kterých by se měli vojáci v cizím prostředí vydat, nebo analyzovat pohyb protivníka.  Data mohou být využita i při osvobozování rukojmích.

Hasiči získají informace o požárech, o rozsahu povodní či o chemických haváriích. Informace mohou sloužit i pro lesníky nebo zemědělce při sledování polí a lesů.

Právě v souvislosti s centrem SATCEN Vojenské zpravodajství plánuje do budoucna projekt národní družicové technologie, ale také využívání umělé inteligence nebo projekt STRATOM (stratosférický obrazový systém), který by zajistil průzkumné obrazové informace z českého území.

Vojenské zpravodajství počítá také s tím, že v rámci SATCEN začne využívat i umělou inteligenci. Vyvíjí proto projekt MODES.

„Což je modulární expertní systém využívající strojové učení, jehož schopnostmi bude automatická detekce, extrakce a identifikace zájmových objektů (například vojenské techniky) na družicových snímcích,” uvedla mluvčí.

Národní družice by zpravodajcům umožnily  získat nezávislost, protože by mohly pořizovat potřebná data kdykoli. K dispozici by tak měli celý řetězec kosmického obrazového průzkumu.

V současné době mohou využívat pro získání potřebných snímků databáze nebo spojenecká, ale i komerční zařízení. (pel)