Maďarsko musí zaplatit romským rodinám 99 milionů forintů za to, že stát údajně segregoval romské děti. (Ilustrační foto)

Maďarsko musí zaplatit romským rodinám 99 milionů forintů za to, že stát údajně segregoval romské děti. Rozhodl o tom soud ve městě Debrecín. Za údajnou segregaci mají být finančně odškodněny rodiny romských dětí z obce Gyöngyöspata a to částkou 99 milionů forintů (7,5 milionu korun).

Rozsudek není pravomocný.

K segregaci v Maďarsku mělo docházet v letech 2004 až 2017. Třídy v základní škole byly rozděleny na romské a neromské.

Romským dětem údajně nebylo povoleno účastnit se školního maškarního plesu. Nemohly prý také jet na školní výlet a nemohly se zúčastnit ani hodin informatiky s odůvodněním, že by to stejně nepochopily.

Maďarský premiér Viktor Orbán reagoval tím, že není zcela jasné, co patří do kategorie segregace.

„Pokud někoho zařadí do třídy na základě etnického původu, je to segregace. Pokud tento krok učiní na základě schopností žáka, o segregaci se nejedná,“ konstatoval Orbán.

Maďarsko čelí dlouhodobě kritice EU kvůli údajnému omezování principů právního státu.

V prosinci 2019 v této věci proběhlo první jednání místopředsedkyně Evropské komise (EK) Věry Jourové s členskými státy. Právě Jourová má v nové unijní exekutivě na starosti dodržování evropských hodnot, mimo jiné vlády práva.

Maďarsko podle Jourové nerozptýlilo obavy týkající se dodržování základních hodnot Evropské unie.

Vývoj v Maďarsku je podle Jourové nebezpečný, protože se týká řady oblastí od justice po média.

Podle maďarské ministryně spravedlnosti jsou ale obvinění vůči její zemi smyšlená.

Polsko a Maďarsko se u unijních orgánů zpovídají kvůli nerespektování společných hodnot EU. Zástupci vlád členských zemí v prosinci vyslechli argumenty Maďarska k nezávislosti soudnictví, svobodě projevu a akademickým svobodám.

Ty patří mezi více než desítku oblastí, kvůli nimž loni Evropský parlament (EP) bezprecedentně navrhl zahájit řízení podle unijní smlouvy.

Orbánova vláda v minulosti přislíbila, že pokud by Rada měla rozhodnout o odebrání hlasovacích práv Polsku, bude návrh vetovat. Nyní Polsko vrací Maďarsku laskavost a staví se na jeho stranu.

„Maďarská ministryně nerozptýlila obavy řady přítomných včetně mě,“ konstatovala po jednání Jourová.

Hodnocení jednotlivých problematických kroků vlády Viktora Orbána by podle ní nemělo zakrýt celkový obraz situace.

„To, co vidíme v Maďarsku jako opravdu nebezpečný vývoj je, že jsou vidět určité trendy nejenom v justici, ale i v oblasti médií či akademických svobod,“ podotkla Jourová. (sfr)