Průmyslová výroba v Česku poklesla v listopadu 2019 meziročně o 5,7 procenta.

Průmyslová výroba v Česku poklesla v listopadu 2019 meziročně o 5,7 procenta. V říjnu přitom zaznamenala pokles o 3 procenta. Na propadu se negativně podepsala zejména výroba ostatních dopravních prostředků, jako jsou lodě, lokomotivy nebo letadla, a výroba strojů a aut.

Informoval o tom Český statistický úřad.

Loňský listopad měl o pracovní den méně než v předchozím roce. Po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 3,2 procenta.

„V listopadu loňského roku průmyslová produkce poklesla o více než tři procenta. Částečně je to způsobeno vysokou srovnávací základnou předchozího roku, kdy v listopadu 2018 dosáhla průmyslová výroba svého maxima,“ uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky statistického úřadu Radek Matějka.

Výroba ostatních dopravních prostředků v listopadu meziročně klesla o 28,8 procenta, strojní výroba se snížila o 7,6 procenta a produkce automobilových výrobců byla nižší o tři procenta.

Opačný vývoj byl v oblasti výroby elektrických zařízení, která meziročně stoupla o 6,6 procenta. Produkce plastových výrobků narostla o šest procent a farmaceutickým výrobcům se zvýšila o 14,8 procenta.

Nových zakázek průmyslovým podnikům v listopadu ubylo. Jejich celková hodnota meziročně klesla o 2,9 procenta, přičemž výrazněji ubylo tuzemských zakázek než zahraničních.

Tržby průmyslových podniků v listopadu meziročně klesly o šest procent. Tržby z vývozu byly nižší o 7,7 procenta, domácí tržby o 3,7 procenta.

Průmyslové podniky v listopadu zaměstnávaly o 1,7 procenta méně lidí než před rokem, průměrná mzda zaměstnanců stoupla o 3,6 procenta. (sfr)