Stát rozdělí mezi podniky milionové dotace na nákup elektromobilů a vybudování neveřejných dobíjecích stanic, na projekty na zavádění technologií pro akumulaci energie a na získávání druhotných surovin pro další zpracování.

Státní Agentura pro podnikání a inovace (API) rozdělí mezi firmy dotace 50 milionů korun na nákup elektromobilů a vybudování neveřejných dobíjecích stanic. Další miliony poputují projektům na zavádění technologií pro akumulaci energie a na získávání druhotných surovin pro další zpracování. 

Celkově je v programu Nízkouhlíkové technologie určeno 600 milionů korun.

Z toho 50 milionů korun poputuje firmám na pořízení elektrovozů.

V rámci podpory elektromobility mohou podniky dostat až 40procentní dotaci na nákup elektromobilů s bateriovým pohonem (BEV) nebo s prodlouženým dojezdem (EREV) a na pořízení dobíjecích stanic ve svých areálech.

Dalších 50 milionů si rozdělí podniky, které požádají o podporu inovativních projektů na zavádění technologií sloužících k akumulaci elektrické energie, tepla, stlačeného vzduchu nebo pohybové energie. Na projekty mohou získat příspěvek až 80 procent.

Další dotace z balíku budou sloužit na projekty na zavádění technologií pro akumulaci energie a na získávání druhotných surovin pro další zpracování.

Největší půlmiliardová částka je určena na projekty ohledně druhotných surovin.

Tyto peníze jsou určené na projekty, jejichž prostřednictvím budou firmy získávat druhotné suroviny v kvalitě vhodné pro další využití, nebo projekty na výrobu výrobků z druhotných surovin.

Možná podpora činí 45 procent z celkových výdajů v závislosti na velikosti podniku. (pel)