USA zabily Kásima Sulejmáního, generála Íránských revolučních gard Quds.

USA raketovým útokem zabily Kásima Sulejmáního, velitele elitních sil Íránských revolučních gard Quds. Íránský generál se stal obětí útoku amerického dronu na Bagdádském mezinárodním letišti. Spolu s ním zahynulo dalších nejméně 8 lidí.

Mezi mrtvými je také velitel iráckých Lidových mobilizačních sil, milic podporovaných Íránem.

Útok na Sulejmáního má podle Pentagonu odstrašit Írán od útočných plánů proti americkým cílům.

„Generál Sulejmání se aktivně podílel na přípravě útoků na americké diplomaty a vojáky v Íráku a přilehlém regionu,“ napsal v tiskové zprávě Pentagon.

Americké ministerstvo obrany zařadilo Íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací v loňském roce.

Sulejmáního dávají Američané do přímé souvislosti s nedávným útokem na jejich velvyslanectví v Bagdádu, které napadl rozzuřený dav protestujících. Šíitským demonstrantům se podařilo dostat do areálu, nikdo z personálu ambasády ale nebyl zraněn.

Na sociálních sítích se objevila fotografie z poničené ambasády, na níž je sprejem napsané Sulejmáního jméno. Pravost fotografie však nelze ověřit.

Sulejmáního jméno se objevilo na zdi poničené americké ambasády v Bagdádu.

Podle expertů předznamenává Sulejmáního smrt největší eskalaci napětí na Blízkém východě od začátku války v Iráku. Íran totiž dozajista nenechá útok bez odezvy. To už avizovali i íránští čelní představitelé.

„Íránský národ a další svobodné národy regionu pomstí tento hrozný zločin, který provedly zločinné Spojené státy,“ uvedl v prohlášení íránský prezident Hasan Rúhání. Íránský ministr obrany zase pohrozil zničující odvetou.

Podle íránského ministra zahraničí Zarífa je takový akt mezinárodního terorismu zbytečnou eskalací v čase, kdy region potřebuje stabilitu.

„Brutalita a tupost amerických teroristů, kteří zavraždili velitele Sulejmáního… nepochybně posílí odpor v regionu a na celém světě,“ prohlásil Zaríf.

Útok zaskočil i řadu amerických činovníků. Podle vyjádření jednoho ze zaměstnanců amerického ministerstva obrany musí nyní USA počítat s tím, že jsou de facto ve válce s Íránem. Odveta se pak může odehrát kdekoliv.

„Může to být proti cílům v Africe, v Perském zálivu, Latinské Americe, kdekoliv,“ uvedl.

USA a Írán dlouhodobě soupeří o vliv na Blízkém východě. Irák je v posledních letech pro tyto mocnosti zástupným bojištěm. Spojené státy obzvlášť nelibě nesou příklon Irácké vlády k Íránu.