Vláda i přes nárůst příjmů hospodařila se schodkem 28,5 miliardy.

Státní rozpočet skončil vloni ve schodku 28,5 miliardy korun. Schválený rozpočet počítal se schodkem 40 miliard korun. Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). V roce 2018 přitom státní rozpočet vykázal přebytek 2,8 miliardy. Jedná se tak o nejhorší výsledek hospodaření státu za poslední čtyři roky.

Podle Schillerové by měly veřejné finance jako takové i za loňský rok vykázat přebytek okolo 0,3 procenta HDP. V roce 2018 byl přebytek veřejných financí 1,1 procenta. I přes sestupnou tendenci je však podle ministryně hospodaření státu dobré.

„Všechny závazky vůči EU tak plně naplňujeme a dodržujeme, čímž patříme ke špičce v rámci zemí EU,“ řekla Schillerová.

Podle MF se vloni vláda zaměřila na plnění vládních priorit. Vzrostly tak výdaje na důchody o 38 miliard korun, na platy ve veřejném sektoru o 30 miliard, na investice o 23 miliard korun a na vědu o 3 miliardy.

„Po celý uplynulý rok jsme podporovali hospodářský růst, důvěru v ekonomiku i životní úroveň obyvatel. Výrazným způsobem jsme pomohli k nárůstu celkové mzdové úrovně v zemi, a navíc jsme proinvestovali o 17 miliard Kč více, než stanovoval rozpočet. Je to sice nejhorší výsledek rozpočtu za poslední čtyři roky, jde ale o úhel pohledu. Já říkám, že jde o čtvrtý nejlepší výsledek za posledních 20 let,“ pochválila se Schillerová.

Příjmy státního rozpočtu přitom meziročně vzrostly o 119,3 miliardy na 1523,2 miliardy korun. Výdaje ale rostly rychleji, a to o 150,8 miliardy na 1551,7 miliardy korun.

Daňové příjmy, do nichž se započítává i sociální a zdravotní pojištění, narostly o 74 miliard na 1314,4 miliardy korun. Byly tak nižší, než ministerstvo financí očekávalo.

„Konečné inkaso některých daní bylo negativně ovlivněno odložením některých plánovaných legislativních změn a nenaplněním některých makroekonomických očekávání,“ uvedlo MF v tiskové zprávě.

Příjmy rozpočtu z DPH stouply o 4 procenta na 291,3 miliardy korun, tedy méně, než by si MF přálo. Na vině je podle úřadu posun spuštění 3. a 4. vlny EET, se kterou MF počítalo již v loňském roce.

Letos vláda plánuje hospodařit se stejným schodkem jako v loňském roce. Rozpočet by tak měl být 40 miliard v mínusu.