Benzín Natural 95 zdražil v roce 2020 ze dne na den o 25 haléřů na litr. Nafta za jediný den podražila o dvacet haléřů na litr.

Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu stouply. Nejvýrazněji vzrostly na Nový rok. Benzín Natural 95 zdražil ze dne na den o 25 haléřů na litr. Nafta za jediný den podražila o dvacet haléřů na litr. V případě benzínu se jedná o nejvýraznější jednodenní zdražení za celé období od února 2015, tedy za posledních skoro pět let.

Výrazné novoroční zdražení „ze dne den“ je v posledních letech relativně obvyklým úkazem. Prodejci pohonných hmot totiž k 1. lednu naráz upravují svůj ceník a snaží se využít obecnějšího zdražování či navyšování daní a poplatků v ekonomice, jež je na začátku roku typické.

Benzín za posledních sedm dní zdražil o deset haléřů na průměrnou cenu 32,17 koruny za litr.

Nafta zdražila o dva haléře, na 31,79 koruny za litr. I tak je však benzín i nafta nyní v ČR nejdražší od loňského listopadu.

Ceny paliv stoupají již dva týdny v řadě. Předtím od poloviny listopadu až do předminulého týdne postupně klesaly.

Ještě před rokem stál litr naturalu 31,60 koruny. Jeho cena tak meziročně stoupla o 0,6 procenta.

Litr nafty stál na začátku loňského ledna 32,12 koruny. Za rok tedy zlevnil o více než jedno procento.

Nejvyšší ceny pohonných hmot z celé země zůstávají i nadále na Vysočině, kde motoristé natankují nejprodávanější litr Naturalu 95 v průměru za 33,01 koruny. To je o 24 haléřů více než před týdnem.

Stejné množství nafty v tomto kraji stojí 32,49 koruny, což je o 13 haléřů méně než minulou středu.

Druhý nejdražší benzín je v Praze. Litr naturalu tam poslední týden zdražil o devět haléřů na 32,67 koruny.

Druhý nejdražší diesel má Plzeňský kraj s průměrnou cenou 32,27 koruny za litr, což je o 16 haléřů více než před týdnem.

Nejlevnější paliva v zemi jsou na jihu Čech. Litr benzinu vyjde v Jihočeském kraji v průměru na 31,60 koruny, nafta na 31,28 koruny. (sfr)