Miliardáři letos zbohatli o 25 procent. Nejbohatším člověkem světa je nadále šéf Amazonu Jeff Bezos.

Miliardáři letos zbohatli o plnou čtvrtinu. Nejbohatším člověkem světa je nadále Jeff Bezos. Majetek 500 nejbohatších lidí světa podle seznamu miliardářů sestavovaného agenturou Bloomberg v letošním roce stoupl o 25 procent na 5,9 bilionu USD (v přepočtu více než 134 bilionů korun).

Výjimkou mezi miliardáři je paradoxně ten nejbohatší na světě, tedy šéf Amazonu Jeff Bezos. Ten se kvůli rozvodu dostal mezi zhruba pět desítek osob, jejichž hodnota majetku se loni snížila, a to o téměř devět miliard dolarů na 116 miliard amerických dolarů.

Druhý nejbohatší je spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates, na třetím místě se v žebříčku miliardářů umístil Francouz Bernard Arnault, majitel luxusního konglomerátu LVMH.

Arnault se letos dostal mezi miliardáře, jejichž majetek vzrostl nejvíce, a to o téměř 38 miliard USD.

Celkem hodnota majetku pěti set nejbohatších lidí světa stoupla o 1,2 bilionu amerických dolarů, uvedl Bloomberg.

Nejvíce miliardářů mají Spojené státy. V žebříčku Bloombergu je celkem 172 miliardářů z USA. Celkově jejich majetek letos stoupl o 500 milionů USD.

Nejvíce „nabobtnal“ majetek majitele Facebooku Marka Zuckerberga a Billa Gatese.

Majetek Zuckerberga stoupl o více než 27 miliard USD, Gatesův o 23 miliard USD.

Druhé místo s celkovým počtem 54 miliardářů patří Číně.

Nejvíce však loni zřejmě zbohatli ruští miliardáři, jejichž majetek stoupl o 21 procent, tedy o 51 miliard USD. Pomohl jim růst měn, akcií a dluhopisů rozvíjejících se zemí.

Z českých zástupců se v žebříčku Bloombergu drží na 111. místě Petr Kellner. Hodnota jeho majetku letos vzrostla o 1,3 miliardy USD na 12,8 miliardy dolarů. (sfr)