Volkswagen chce dosáhnout výroby jednoho milionu elektrických aut ročně již v roce 2023. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Volkswagen chce dosáhnout výroby 1 milionu elektromobilů ročně již v roce 2023. To je o 2 roky dříve, než německá automobilka dosud plánovala. Volkswagen tak urychluje přesun k výrobě elektrických aut v situaci, kdy se stupňuje tlak na výrobce aut v Evropě, aby radikálně snížili emise v rámci boje s globálním oteplováním.

Hlavní značka největší evropské automobilové skupiny Volkswagen původně plánovala vyrábět 1 milion elektrických vozů až v roce 2025.

Podle nových plánů by v roce 2025 měla vyrobit až 1,5 milionu elektrických vozů.

V letošním roce má výroba elektrických aut VW vzroste na více než 70 tisíc z loňských 50 tisíc.

Volkswagen letos v září představil nový model bateriového elektrovozu ID.3. Ten se má prodávat za cenu pod 30 tisíc eur (764.000 Kč). Na jedno nabití má být tento vůz schopen ujet 330 až 550 kilometrů.

Dodávky ID.3 zákazníkům chce VW zahájit příští rok v létě. V závodě ve Cvikově ve východním Německu by měla být společnost schopná vyrobit až 330 tisíc vozů ID.3 ročně.

Evropští výrobci aut budou muset od roku 2021 plnit přísnější limity průměrných emisí oxidu uhličitého ze svého vozového parku, jinak jim budou hrozit vysoké pokuty. Podle mnohých pozorovatelů je jedinou možností, jak tyto limity splnit, výrazné zvýšení prodeje elektrických aut. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Koncern Volkswagen nacpe 1,5 bilionu korun do elektromobilů