Největší průměrný roční plat mezi sportovci brali v loňském roce fotbalisté Barcelony, Realu Madrid a Juventusu Turín.

Největší průměrný roční plat mezi sportovci brali v loňském roce fotbalisté Barcelony, Realu Madrid a Juventusu Turín. Barcelona vévodí žebříčku s průměrným ročním platem hráčů A týmu ve výši 12,3 milionu dolarů (282,5 milionů korun).

Vyplynulo to ze studie zahrnující základní platy bez podpisových a výkonnostních bonusů serveru sportingintelligence.com.

Částka pro hráče Barcelony je o něco nižší než loňských 13,7 milionu dolarů, díky nimž Barcelona ovládla předchozí pořadí.

Podstatnou roli u celkových průměrných platů v Barce však hraje základní roční plat Lionela Messiho, který údajně přesahuje 65 milionů dolarů (1,5 miliardy korun).

Druhé místo si udržel Real Madrid s průměrnou mzdou 11,6 milionu dolarů.

Na třetí z loňské deváté pozice se posunul italský mistr Juventus (10,54 milionu dolarů). Zde opět jistě sehrál podstatnou roli plat slavné CR7, tedy Cristiana Ronalda.

Zbytek Top 10 žebříčku patří klubům basketbalové NBA, jichž je patnáct v první dvacítce.

Na celkově čtvrtém místě jsou Portland Trail Blazers (10,4) před Golden State Warriors (10,28). Chicago Bulls, kde v červenci podepsal smlouvu s platem 10 milionů dolarů ročně Tomáš Satoranský, je na 36. pozici (7,4).

Z hokejové NHL má nejlépe placené hráče na celkovém 89. místě klub Minnesota Wild s průměrnou roční mzdou 3,3 milionu dolarů. (sfr)


SPORTOVNÍ KLUBY S NEJVĚTŠÍMI VÝDAJI ZA MZDY V ROCE 2019

PRŮMĚRNÝ ROČNÍ PLAT HRÁČE:

  1. Barcelona (fotbal) – 12,3 milionu dolarů
  2. Real Madrid (fotbal) – 11,2 milionu dolarů
  3. Juventus Turín (fotbal) – 10,1 milionu dolarů
  4. Portland (basketbal) – 10 milionů dolarů
  5. Golden State (basketbal) – 9,9 milionu dolarů
  6. Orlando (basketbal) – 9,5 milionu dolarů
  7. Oklahoma (basketbal) – 9,4 milionu dolarů
  8. Denver (basketbal) – 9,3 milionu dolarů
  9. Miami (basketbal) – 9,3 milionu dolarů
  10. Cleveland (basketbal) – 9,2 milionu dolarů.

Nejlepší světové fotbalové soutěže mohou diváci v České republice sledovat v přímých přenosech italské Série A, španělské La Ligy, anglické fotbalové Premier League i německé Bundesligy na DIGI TV.