Walmart prodával svetr se Santa Clausem, který si "rýsoval lajny sněhu", tedy kokainu. Obrázek doprovázel nápis Let it snow, v překladu “Jen ať sněží”.

Kanadská pobočka společnosti Walmart prodávala vánoční svetr, na kterém byl Santa Claus se šňupátkem a třemi dávkami prášku doplněný nápisem „Let it snow“ (Jen ať sněží“). Podle kritiků to jasně odkazuje na kokain, přezdívaný v angličtině „snow“ („sníh“).

„Tyto svetry, které nabízel prodejce na Walmart.ca (web v Kanadě), nepředstavují hodnoty, které Walmart zastává a na našem webu nemají místo,“ uvedla společnost v tiskovém prohlášení.

Svetry poté byly ze všech obchodů staženy.

„Omlouváme se za neúmyslnou urážku, kterou mohly svetry způsobit,“ dodala firma.

Pro Walmart to navíc není poprvé, kdy se musel omluvit za kontroverzní produkt. V roce 2017 byla na webu společnosti v nabídce čepice v barvě negrovské hnědi (Nigger-Brown).

A do problémů s prodejem vánočních výrobků se letos dostal i internetový prodejce Amazon. Ten nabízel vánoční ozdoby s vyobrazením nacistického vyhlazovacího a koncentračního tábora v Osvětimi.

Po kritice veřejnosti včetně židovských komunit a také protestu polského muzea, které spravuje areál bývalých táborů Osvětim a Osvětim-Březinka, Amazon dekorační předměty stáhl z nabídky. (pel)