Britská firma navrhla toalety nakloněné směrem dolů o 13 stupňů. Po pěti minutách sedění na nich začínají bolet stehna, a to by mělo zaměstnance přimět trávit na toaletách méně času a zkrátit prodlevy v práci. (Foto: StandardToilet)

Britská firma navrhla šikmé toalety nakloněné o 13 stupňů. Chce tak zabránit tomu, aby se zaměstnanci ulívali z práce. Sezení na speciálně upraveném záchodě je totiž nepříjemné a po několika minutách člověka začnou bolet nohy. To by mělo pracovníky přimět nevysedávat na WC a tedy omezit prodlevy v zaměstnání. Výrobce cílí především na velké firmy nebo místa, kde se u toalet tvoří dlouhé fronty.

Zařízení je nazvané StandardToilet a je schváleno British Toilet Association. Jedná se o organizaci, která se zasazuje o kvalitnější sociální zařízení.

Cena toalety se pohybuje od 150 do 500 liber (od 5 000 Kč do 15 000 Kč). Tvůrce už jedná o dodávkách s radnicemi a firmami provozujícími odpočívadla u dálnic.

Zakladatel společnosti Mahabir Gill uvedl, že StandardToilet by se mohla objevit také na nádražích, v barech a obchodních centrech.

Hlavním cílem šikmých toalet však je, aby zaměstnanci netrávili příliš času pobytem na WC s chytrým telefonem v ruce, což snižuje produktivitu práce.

Sám Gill byl za svou pracovní kariéru mnohokrát svědkem také toho, že zaměstnanci na toaletách spali, a vadily mu fronty u veřejných záchodů. Úhel 13 stupňů je podle něj tak akorát, aby nezpůsobil zdravotní potíže.

„Stačí ale k tomu, aby se člověk chtěl zvednout co nejrychleji to jde,“ uvedl.

Jeho toaleta je prý i zdraví prospěšná, zlepšuje totiž držení těla.

„Především ale šetří peníze zaměstnavatelů,“ dodal Gill. (pel)