Německo se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Specialisty chce kancléřka Merkelová dovézt z Mexika, Vietnamu nebo Indie.

Německu chybí kvalifikovaní pracovníci. Tamní ekonomika se proto chce zachránit dovozem specialistů, aby nedošlo k odlivu podnikatelů a velkých firem do zahraničí. Kancléřka Angela Merkelová chce pracovníky dovézt třeba z Mexika, Vietnamu nebo Indie. 

Informoval o tom server Lidovky.cz.

„Víme, že zaměstnavatelé v mnoha sektorech podnikání hledají kvalitní pracovní sílu. Při nedostatku zručných pracovníků není možné, aby byl byznys úspěšný,“ uvedla Merkelová.

Klíčové je podle ní sehnat dostatečný počet specialistů, protože jinak se firmy přesunou do zahraničí.

Německo podle serveru Deutsche Welle (DW) bojuje s nedostatkem kvalifikovaných lidí na pracovním trhu i na vnitrostátní úrovni.

V zemi navíc pracuje už více než 2,5 milionu lidí z členských zemí Evropské unie.

„To však samo o sobě nestačí, a proto se jednoduše musíme poohlédnout po dalších kvalifikovaných lidech i za hranicemi EU,“ dodala Merkelová.

V Německu navíc od 1. května 2020 začne platit zákon, který umožní zkušeným odborníkům získat v zemi práci a potřebné dokumenty mnohem snadněji. Také by se měla rozšířit nabídka výuky němčiny přímo v zemích, odkud potenciální kvalifikovaní pracovníci pocházejí. (pel)