Nákup nových vrtulníků od USA se Česku komplikuje. Italové podali podnět k antimonopolnímu úřadu.

Nákup nových vrtulníků od USA za 646 milionů dolarů (14,7 miliardy korun) se Česku komplikuje. Italská firma Leonardo totiž požaduje po Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetření zakázky ministerstva obrany na nákup 12 vrtulníků. Nabídka Italů totiž byla levnější než nabídka vítězné americké firmy Bell, se kterou resort podepsal minulý týden smlouvu.

Armáda České republiky dostane od Spojených států 8 víceúčelových helikoptér Venom a 4 bojové Viper. V tomto týdnu hodlá ministerstvo poslat první splátku 850 milionů korun.

V úvaze byly i italské stroje Agusta AW 139M od společnosti Leonardo. Ty byly výrazně levnější, ale nesplňovaly např. armádní požadavek na odzkoušení v operacích.

Firma podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podnět k prošetření zakázky ministerstva obrany. Antimonopolní úřad už zahájil správní řízení.

Ministr obrany Lubomír Metnar uvedl, že Česko se při nákupu chovalo jako suverénní stát.

„Když se Česká republika, potažmo vláda, rozhodne touto formou pořizovat tyto vrtulníky, tuto techniku, je naprostá nehoráznost, aby soukromá firma tuto zakázku torpédovala,“ řekl Metnar.

Dodal, že ČR postupovala v souladu s českým i evropským právem.

Kromě vrtulníků je v ceně také jejich vybavení zbraňovými systémy, munice, údržba a zaškolení a výcvik personálu.

Víceúčelové helikoptéry UH-1Y Venom a bojové vrtulníky AH-1Z Viper společnosti Bell jsou z 85 procent konstrukčně shodné.

Vrtulníky jsou ověřeny v bojových misích americké námořní pěchoty, nakoupily je i Pákistán či Bahrajn. (pel)