Indie se bouří kvůli novému zákonu, podle kterého by nárok na indické občanství měli mít hinduisté, buddhisté, křesťané a vyznavači dalších náboženství vyjma islámu, kteří do Indie přišli nelegálně z Pákistánu, Bangladéše a z Afghánistánu.

V Indii už několikátý den pokračují protesty proti zákonu, který umožní získat indické občanství nemuslimským přistěhovalcům, kteří do země přišli nelegálně z Pákistánu, Bangladéše a z Afghánistánu. Střety demonstrantů s policisty si vyžádaly už 6 mrtvých. 

Podle kritiků je návrh zákona diskriminační z náboženského hlediska. Normu předloženou vládou, kterou vedou hinduističtí nacionalisté a premiér Módí, schválil indický parlament minulý týden.

Severní a východní Indii pak zachvátily protesty. Během pěti dní zemřelo při protestech šest lidí.

V Dillí proti zákonu demonstrovaly tisíce muslimských studentů, proti nimž policie zasáhla slzným plynem a obušky. Nejméně 6 lidí při protestech zemřelo, více než sto lidí bylo zraněno, včetně policistů.

V Kalkatě ve státě Bangla (Západní Bengálsko) se zapojily desítky tisíc lidí do demonstrace vedené politickou stranou Západobengálský kongres Trinamúl, která státu vládne.

Svědky zatím největších protestů byl v posledních dnech pohraniční stát Ásám, kde se místní obávají především toho, že v důsledku přijetí nového zákona o občanství zaplaví oblast migranti, připraví je o půdu a pracovní místa a změní místní kulturu a společnost.

Podle bezpečnostních zdrojů policisté od minulého týdne zastřelili při protestech v největším ásámském městě Guváhátí pět demonstrantů. Dalších 1500 lidí bylo zatčeno s obviněním z násilností, žhářství či vandalismu.

Až do 22. prosince zůstanou v Ásámu zavřené školy, dál platí zákaz vycházení a blokován je také internet.

Na indické občanství by měli mít právo na základě nového zákona hinduisté, buddhisté, křesťané a vyznavači dalších náboženství vyjma islámu, kteří do Indie přišli nezákonně ze 3 velkých sousedních muslimských zemí – Pákistánu, Bangladéše a z Afghánistánu.

Podle indické vlády totiž nemuslimové čelí v těchto zemích pronásledování. (pel)