Akce podporované Prahou mají zákaz používat jednorázové plastové nádobí a výrobky.

Praha vyhlásila boj proti jednorázovým plastům. Akce podporované pražským magistrátem budou mít zákaz používat jednorázové plastové nádobí, obaly, kelímky nebo výrobky, jinak od města nedostanou žádnou dotaci ani grant. 

„Pořadatelé a organizátoři akcí, kteří se nebudou chovat šetrně k životnímu prostředí a nezamezí používání jednorázových plastových obalů a nádobí, již nedostanou od Prahy žádnou formu podpory,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Zákaz používání jednorázového nádobí zařadila do povinností všech příjemců magistrátních dotací na kulturní a umělecké akce radní pro kulturu Hana Třeštíková letos na jaře.

Rada hlavního města Prahy nyní schválila usnesení, ve kterém se zavazuje, že metropole neuzavře žádnou formu partnerství nebo spolupráce a neposkytne žádnou podporu, grant ani záštitu nikomu, kdo se nezaváže eliminovat používání jednorázových, především plastových, obalů a výrobků.

Podporované akce tak budou muset vyměnit plastové láhve za džbánky nebo karafy. Plastové nádobí budou muset vyměnit za skleněné, keramické nebo vratné z plastu.

Rovněž například balené smetánky do kávy budou zapovězeny a budou muset být nahrazeny za rozlévané mléko.

Používán již nebude balený cukr nebo kapslové kávovary a vyměněny budou plastové kelímky v automatech na nápoje za ekologické.

K dodržování opatření budou vyzvány i městské části a příspěvkové organizace hlavního města. Zaměstnancům budou muset úřad a firmy umožnit třídit odpad.

Pražští zastupitelé letos v červnu vyhlásili klimatický závazek, při kterém chce vedení města do roku 2030 snížit množství emisí oxidu uhličitého o 45 procent. Do roku 2050 vedení města chce, aby byla metropole bezuhlíková.

Město se rovněž rozhodlo zavést do svého fungování principy takzvané cirkulární ekonomiky, při níž nevzniká odpad.

Podle Evropské komise patří jednorázové plastové nádobí mezi deset nejčastějších plastových výrobků nalezených v moři. Státy Evropské unie se loni domluvily na zákazu všech plastových výrobků na jedno použití, který začne platit od roku 2021. (pel)