Rebelové proti vyhynutí drží v Praze na ulici hladovku. Požadují vyhlášení stavu klimatické nouze.

Aktivisté z tuzemské pobočky hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) drží v ulicích protestní hladovku kvůli klimatické krizi, která podle nich ohrožuje lidstvo. Cílem protestu je dosáhnout toho, aby bylo řešení klimatické krize prioritou vlády. Protestujících hladovkářů je v současné době asi 20.

Jejich prvním požadavkem je vyhlášení stavu klimatické nouze.

O svých požadavcích a problému klimatu chtějí vyvolat celospolečenskou debatu. Požadují setkání s představiteli vlády, konkrétně s premiérem Andrejem Babišem, ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (oba ANO) a ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (za ČSSD).

Veřejně drží hladovku na pražském Andělu a v centru Brna. Podle organizátorů se však přidávají i lidé v dalších městech.

Někteří hladovkáři chtějí vydržet bez jídla několik dní, další neupřesnili, jak dlouho budou hladovět.

Hnutí vyzývá, aby se lidé přidali k hladovce či solidárnímu půstu, případně přišli účastníky hladovky osobně podpořit.

Aktivisté tvrdí, že i v Česku hrozí nedostatek potravin z důvodu klimatické krize.

„Budoucí celosvětová produkce potravin je v ohrožení kvůli rostoucí teplotě, suchu, erozi půdy, bezohlednému nadměrnému rybolovu a dalším faktorům. Riskujeme ztrátu schopnosti nakrmit populaci celého světa,“ uvedli.

Vláda se podle nich o toto téma nezajímá a k problému mlčí.

„My zatím máme to privilegium hladovět dobrovolně a snažit se přimět vlády jednat,“ dodal Vrba.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion protestují ve světových velkoměstech s cílem upozornit na klimatickou a ekologickou krizi, často například blokují dopravu. V Praze například asi na 40 minut zastavili dopravu na magistrále, rozvěsili oblečení na téměř dvacítce míst nebo protestovali při zasedání takzvané uhelné komise před úřadem vlády. (sfr)