Aktivistka Thunbergová se svěřila s plány do budoucna.

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunberg podpořila v italském Turíně stávku studentů, kterou uspořádali v rámci hnutí Fridays for Future (česky Pátky pro budoucnost). Studenti požadují, aby vláda brala ochranu klimatu vážně, a učinila kroky, které povedou ke snížení emisí oxidu uhličitého.

Mladá Švédka do Turína přicestovala vlakem a automobilem přímo z madridské konference o ochraně klimatu (COP 25), na které se zatím účastníci nedohodli na jednotném postupu v boji s klimatickými změnami.

Thunbergová v Turíně prohlásila, že příštích 10 let bude pro ochranu klimatu klíčových, a bude na nich záviset budoucnost příštích generací.

„Proto je rok 2020 rokem činu, rokem, v němž vlivem naší aktivity budou sníženy emise. Musíme být jednotní,“ řekla Thunbergová na demonstraci. Byla to právě ona, kdo Fridays for Future iniciovala, když vloni zahájila solo protest před švédským parlamentem.

„Musíme dále bránit tuto planetu, jiná možnost není. Závisí na nás zítřek mladých generací. Za necelé tři týdny vstoupíme do velmi důležitého nového desetiletí,“ burcovala Thunbergová v Turíně.

V otázce změny klimatu panuje široký vědecký konsensus. Přes 97 % aktivně publikujících vědců, kteří se zabývají klimatologií a meteorologií, se shodne, že se planeta otepluje. Za zrychlené tempo oteplování podle nich může lidská činnost.

Novinářům se Thunbergová svěřila se svými dalšími plány.

„O Vánocích budu doma a pak si vezmu volno… Nelze stále pracovat a neodpočinout si. Nebudu potřebovat moc času na to, abych mohla znovu začít,“ řekla.

Švedskou aktivistku nedávno zvolil za osobnost roku časopis Time. Titul uděluje redakce amerického magazínu osobnosti, která nejvíce ovlivnila událost daného roku. Thunbergová se tak ocitla ve společnosti Hitlera, Stalina, Putina či blahořečeného papeže Jana Pavla II.

(eye)