USA pošlou do Evropy 20 tisíc vojáků.

Spojené státy se připravují obsadit Evropu. USA se příští rok na jaře chystají přes Atlantik vyslat 20 tisíc vojáků v rámci cvičení s evropskými státy NATO. Půjde o největší přesun amerických sil do Evropy za posledních 25 let. Američané si tak chtějí ověřit schopnost vojensky „podporovat NATO v Evropě dostatečnými silami“.

Vojáci se i s technikou přesunou letecky do Polska a Pobaltí. Cvičení prověří dopravu ze Spojených států do Evropy a následné přesuny jednotek po evropském kontinentu.

Americký generál Sean Bernabe o připravovaných manévrech pojmenovaných Defender-Europe 20 prohlásil, že nejsou namířeny proti žádné konkrétní zemi a že jejich cílem je ověřit americkou schopnost vojensky podporovat NATO v Evropě dostatečnými silami.

Ve snaze co nejvíce snížit dopady na civilní život v zemích, přes které budou vojska projíždět, jsou podle něj plánovány především noční přesuny.

Tanky, obrněná vozidla či dělostřelecké prostředky budou přepraveny na lodích. Další technika bude přepravena letecky. Dále budou využívány železnice a také silniční konvoje.

Mimo 20 tisíc vojáků sloužících v USA se do akce zapojí ještě 9000 amerických vojáků rozmístěných nyní v Evropě a 8000 vojáků z Evropy. Celkem se tedy počítá se zapojením 37 000 vojáků. Přidají se i příslušníci ozbrojených sil Finska a Gruzie. (pel)