Klausova Trikolóra by se poprvé probojovala do sněmovny, ukázal průzkum. Voliči Pirátů přechází k ODS a mírně oslabilo i dlouhodobě vedoucí Babišovo hnutí ANO.

Hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího by se se ziskem 6 procent dostalo do sněmovny, ukázal listopadový průzkum agentury Kantar CZ. Babišovo hnutí ANO sice mírně oslabilo, přesto by se stalo vítězem voleb. Pohoršili si i Piráti, kteří klesli na 3. místo za ODS. 

Babišovo ANO si v porovnání s říjnem pohoršilo o 3 procentní body. Na výsledku se tak mohly projevit listopadové demonstrace proti premiérovi a lídrovi hnutí. I tak by se ale stalo jasným vítězem voleb se ziskem 28,5 procent.

Druzí by skončili občanští demokraté, které by volilo 14,5 procent lidí.

Opoziční Piráti se propadli s 13,5 procenta na třetí místo. Autoři průzkumu připomněli, že strana začátkem listopadu čelila vnitrostranickému problému.

Do sněmovny by se poprvé dostala i Trikolóra Václava Klause mladšího, která by dostala 6,5 procenta hlasů. Podle analytiků přebírá hlasy ANO, SPD a ODS, která je však ztrátu schopna kompenzovat na úkor Pirátů.

STAN a Okamurovo SPD by rovněž získalo 6,5 procenta.

Mírné zlepšení vykázala ČSSD, kterou by volilo 6 procent lidí.

TOP 09 je s novou předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou na 5,5 procentech.

Následují komunisté s 5 procenty.

Pod pětiprocentní hranicí se nachází KDU-ČSL.

Průzkum provedl Kantar CZ mezi 1200 respondenty v době od 9. do 29. listopadu. (pel)