Policie může díky speciálnímu vozu měřit emise přímo v provozu.

Lov na řidiče aut s vykuchanými filtry pevných částic v Česku začal. Policisté odchytávají hříšníky pomocí speciálního auta, které je schopno změřit emise přímo na silnici v provozu. Emisním testem podle policistů neprojde čtvrtina řidičů, kteří musí zaplatit vysokou pokutu a jejich vozidlo je odstaveno. Nejčastějšími prohřešky byl špatný stav výfuku nebo kouřivost motoru kvůli špatné údržbě. 

Speciální auto vybavené měřicím zařízením zakoupilo policistům ministerstvo dopravy. Přístroj navíc umí zjistit poškozený nebo chybějící filtr.

Během letošního léta proběhlo pilotní testování Centra služeb pro silniční dopravu. To během tří měsíců kontrolovalo vozy v Praze, zda splňují zákonné požadavky, a později provádělo kontroly v dalších dvou krajích Česka. Testováním neprošlo každé čtvrté vytipované auto.

Z celkem 444 kontrol motorových vozidel bylo měření emisí podrobeno 141 a z nich nevyhovělo 33, tedy čtvrtina z vytipovaných vozů a 7 % z celkového počtu zkontrolovaných aut. Ke změření emisí byla auta vybírána cíleně podle vizuálního stavu.

Kontroly budou pokračovat i v příštím roce, a to po celé republice. Ministerstvo dopravy k tomuto účelu nakoupilo další dva přístroje.

Policisté mají právo na silnici kontrolovat technický stav. Stanici technické kontroly (STK), která vydala známku vozu nesplňujícího limity, pak může zkontrolovat krajský úřad nebo inspekce ministerstva dopravy.

Mohou také na místě nařídit, aby auto jelo na mimořádnou kontrolu na nejbližší STK. V případě, že projde, náklady hradí policie, pokud ne, zaplatí šofér, který navíc nemůže pokračovat v jízdě.

(pel)