Papež František převeze do Vatikánu 43 migrantů z řeckého ostrova Lesbos.

Vatikán slouží jako novodobá cestovní kancelář pro dovoz migrantů. Papež František nechá převézt do konce roku z řeckého ostrova Lesbos 43 uprchlíků. Běženci dostanou dočasný status mezinárodní ochrany, než budou vyřešeny jejich žádosti o azyl. 

Polský kardinál Konrad Krajewski odletěl pro první skupinu v pondělí. S uprchlíky se vrátí ve středu.

O běžence se do doby, než se vyřeší jejich žádost o azyl, postará křesťanské hnutí Komunita Sant’Egidio a Úřad apoštolské charity.

Jejich úkolem je pomáhat chudým a potřebným jménem papeže. V jeho čele stojí právě polský kardinál Krajewski jako takzvaný papežský almužník.

Papež František učinil z ochrany práv migrantů a uprchlíků jedno z hlavních témat svého pontifikátu. Ve věci imigrační politiky se dostává do sporu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a s politiky, kteří prosazují politiku namířenou proti migrantům.

František navštívil Lesbos v dubnu 2016, kdy vzal s sebou do Říma tři syrské uprchlické rodiny. Šlo celkem o 12 lidí, včetně šesti dětí, všechny tři rodiny byly muslimské.

Letos papež oznámil, že chce udělat další gesto solidarity a odvézt z ostrova rodiny původem z Afghánistánu, Kamerunu a Toga.

(pel)