Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) trvá na přijetí uprchlických sirotků z řeckých táborů.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) trvá na přijetí uprchlických sirotků z řeckých táborů. Požaduje po vládě konečné rozhodnutí. Že by Česko přijalo dětské migranty z Řecka podle něj neznamená akceptování povinných migračních kvót. 

„Myslím, že toto dobrovolné gesto by neohrozilo jakkoli naši pozici ve vztahu ke kvótám, kde se obě vládní strany, jak ČSSD, tak ANO, jasně vyjadřujeme, že povinné kvóty odmítáme,“ řekl Petříček.

Upozornil, že na české pozici ve vztahu k migrační politice EU se nic nemění. ČR nadále odmítá povinné kvóty na rozdělování migrantů mezi členské země a klade důraz na řešení příčin migrace.

„Nevylučuje to možnost dobrovolného humanitárního gesta pomoci několika desítkám dětí, aby měly například cestu k lepšímu vzdělání. Můžeme předejít tomu, že v táborech mohou být vystaveny vlivu radikálních islamistických skupin,“ uvedl.

Na nějakou dobu podle něj mohou žít normální život a našly by domov u českých rodin, které se k tomu hlásí.

Iniciativa Češi pomáhají má seznam zhruba dvou stovek rodin ochotných přijmout dětské uprchlíky z řeckých táborů. Spolek vyzval vládu, aby poskytnutí pomoci umožnila a vytvořila meziresortní skupinu, která by navrhla přesný postup.

Řecko začátkem září vyzvalo ministry vnitra EU, aby členské země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Konkrétně Česko požádali o přijetí 40 dětí.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to označil jako snahu Řecka znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků. Dodal, že v přesouvání sedmnáctiletých bez nároku na azyl po Evropě nevidí smysl.

V listopadu pak vyzval Řeky, aby Česku dodali informace o konkrétních dětech, které by mělo převzít. Je podle něj potřeba prověřit, zda nepředstavují bezpečnostní riziko.

Konečné slovo o případném přijetí dětí z řeckých táborů by podle Petříčka měla učinit vláda. Premiér Andrej Babiš z ANO se k záměru dlouhodobě staví odmítavě.

Petříčkovi naposledy v rozhovoru pro deník Právo vzkázal, že je pro něj hlavní partner Hamáček, nikoli Petříček.