Praha v lednu uzavře sesterskou smlouvu s Tchaj-pejí. Místo slibovaných pand tak do pražské zoo zamíří luskouni. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Namísto totalitního Pekingu uzavře Praha bratrství s nezávislým Tchaj-wanem. Česká metropole podepíše sesterskou smlouvu s tchaj-wanským hlavním městem Tchaj-pej. Pakt se bude týkat ekonomické, obchodní a kulturní spolupráce. A místo pandy, o kterou původně Praha usilovala, získá šupinatého luskouna. 

Rozhodli o tom radní.

„Rozhodli jsme se povýšit náš vztah, který máme už od roku 2001, na sesterskou smlouvu. Upravujeme vztah s vícero městy, se kterými jsme doteď měli pouze neformální vztahy,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Smlouvu podle něj obě strany podepíší v lednu při návštěvě starosty Tchaj-peje Kche Wen-če.

Spolupráce by podle Hřiba měla proběhnout v několika oblastech. Podle primátora podpis smlouvy neohrozí partnerské smlouvy s čínskými městy, které Praha nyní má.

„Jde o chytrá řešení v oblasti zdravotnictví, vzdělávání nebo dopravy, také poskytování stipendií na studium čínštiny a spolupráce se zoo. Očekáváme příchod luskouna. To bude první formální krok,” dodal.

Luskoun je savec se šupinami žijící v Asii.

Praha letos v říjnu ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává politiku jedné Číny, kterou v minulém volebním období uzavřela exprimátorka Adriana Krnáčová (ANO).

I tehdy byla součástí smlouvy spolupráce i se zoo. Praha usilovala o příjezd pandy, jejíž příjezd primátorka slibovala.

Nakonec však z plánu sešlo, protože prezident Miloš Zeman údajně nepožádal čínského prezidenta o zapůjčení pand do ČR. Nové vedení hlavního města navíc o chov nemělo zájem.

(pel)