Německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Emmenuelem Macronem navrhují změny týkající se evropských voleb nebo výběru šéfa Evropské komise. (Ilustrační foto)

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron protlačují změny v Evropské unii. Německo a Francie prosazují některé změny fungování EU. V plánu mají třeba úpravu systému voleb do europarlamentu nebo výběr šéfa Evropské komise. 

Zprávu zveřejnil server Politico.

Ve zpracovaném dokumentu požaduje Berlín a Paříž nejpozději příští rok zahájit debatu o budoucnosti Evropy, která se má týkat fungování institucí či většího zapojení občanů.

Dvě nejvlivnější členské země mezi návrhy předkládají třeba vytvoření nadnárodních kandidátek pro příští evropské volby, příp. zavedení systému vedoucích kandidátů.

Vytvoření tzv. spizenkandidátů se už neúspěšně pokoušel prosadit před posledními evropskými volbami právě francouzský prezident Macron a dlouhodobě je chce zavést Evropský parlament. Návrh však nepodporují členské státy.

Europoslanci by podle tohoto systému chtěli vidět v čele Komise lídra celoevropské kandidátky strany, která vyhrála v eurovolbách.

Unijní smlouvy ale nyní nic takového nepředpokládají. Podle nich kandidáta do čela Evropské komise vybírá summit, tedy premiéři a prezidenti členských zemí. O nominaci pak hlasuje Evropský parlament.

Debaty o institucionálních změnách by se neměli účastnit jen zástupci členských zemí, Komise a europarlamentu, ale také nezávislí experti nebo občanské iniciativy.

Prezidenti a premiéři by se o plánech podle představ Německa a Francie mohli poprvé bavit již na schůzce v půli prosince.

(pel)