Miloš Zeman prohrál v průzkumu oblíbenosti jak s Václavem Havlem, tak s Václavem Klausem. (Foto: archiv)

Přímo zvolený prezident Miloš Zeman prohrál v průzkumu oblíbenosti jak s Václavem Havlem, tak s Václavem Klausem, které do prezidentské funkce zvolil Parlament. Ukázal to nejnovější průzkum agentury STEM. Za nejlepšího prezidenta po roce 1989 považují lidé Václava Havla.

Jako nejlepšího označilo Havla 55 procent respondentů průzkumu agentury STEM.

Jako druhý nejoblíbenější byl v průzkumu nejčastěji uváděn Václav Klaus.

Až třetí příčku obsadil současný prezident Miloš Zeman. Havel byl jako nejlepší prezident hodnocen každým čtvrtým Zemanovým voličem.

Více prezidentů tuto funkci po roce 1989 v Česku nevykonávalo.

Prezidenta Havla lidé pozitivně hodnotili za využívání pravomocí a zájem o problémy občanů. Negativně na něho nahlíželi za vystupování na veřejnosti a za způsob, jakým řešil politické spory.

Miloš Zeman je dobře hodnocen za využívání prezidentských pravomocí. Průzkum přitom nerozlišoval, zda je využíval pozitivně, negativně či jen umně, vysvětlil STEM.

Lépe byl Zeman hodnocen i za zájem o problémy občanů. Ve využívání prezidentských pravomocí a zájmu o problémy občanů hodnotí Zemana školní známkou jedna či dvě i pětina jeho odpůrců.

Hůře lidé Zemana hodnotí v reprezentaci a obhajobě českých zájmů v zahraničí, řešení sporů na české politické scéně a způsobu vystupování na veřejnosti.

Lidé bez maturity považují častěji za nejlepšího prezidenta Zemana. Naopak u lidí s maturitou a vyšším vzděláním dominuje Václav Havel. Mladí oceňují Havla především za jeho humanitní odkaz.

Havel byl nejlepším prezidentem podle 74 procent mladých lidí ve věku mezi 18 a 29 lety. Klause považuje za nejlepšího desetina mladých. Zemana potom jen osm procent mladých lidí.

U věkových skupin 30 až 44 a 45 až 59 let Havla považuje za nejlepšího nadpoloviční většina.

U lidí starších 60 let je nejlepším prezidentem Zeman (40 procent), následuje Havel (30 procent) a Klaus (12 procent).

Naopak za nejhoršího považuje 68 procent lidí narozených po roce 1989 Zemana. Ještě větší podíl (70 procent) považuje Zemana za nejhoršího mezi lidmi ve věku 30 až 44 let.

Pro lidi nad 60 let byl naopak nejhorší Havel.

Aktuální šetření se uskutečnilo v říjnu, zhruba měsíc před oslavami 30. výročí sametové revoluce. (sfr)