Tesla postaví továrnu Gigafactory 4 u Berlína. Dostane na ni eurodotaci 7,6 miliard.

Americký výrobce elektrických aut Tesla podnikatele Elona Muska postaví novou továrnu Gigafactory 4 u Berlína. Tesla plánuje do nové fabriky na elektromobily a baterie investovat 4 miliardy eur (102 miliard korun). Americká firma má navíc dostat zhruba 300 milionů eur (7,6 miliardy korun) dotací z Evropské unie, uvedl list Bild am Sonntag. 

Musk o záměru informoval na předávání ocenění „Zlatý volant“ v Berlíně.

„Rozhodnutí postavit v Německu vysoce moderní továrnu na elektroauta je dalším důkazem atraktivity Německa,“ řekl ministr hospodářství Peter Altmaier.

Muskovo prohlášení považuje za skvělou zprávu, protože závod vytvoří nová pracovní místa. Továrna má zaměstnávat nejméně 3 tisíc lidí. Později má jejich počet vzrůst až na 8 tisíc zaměstnanců.

Mezi kandidáty na evropskou továrnu Tesly v minulosti patřila rovněž Británie. Musk nicméně v rozhovoru se serverem Auto Express uvedl, že umístění závodu do Británie by bylo příliš riskantní kvůli nejistotě kolem odchodu země z Evropské unie.

Automobilka nyní dokončuje závod Gigafactory 3 za dvě miliardy dolarů (zhruba 46,5 miliardy korun) v Šanghaji. Jde o její první továrnu na výrobu elektromobilů v zahraničí.

Tesla se dlouhodobě potýká se ztrátami a ještě nikdy nedosáhla celoročního zisku. Za prvních šest měsíců letošního roku se propadla do ztráty 1,1 miliardy dolarů.

(pel)