Komunismus v Česku je nákladný: Stát za slevy na jízdném dal rekordních 578 milionů korun

Stát v září vyplatil dopravcům za státní slevy v dopravě pro studenty a důchodce rekordních 578 milionů korun. Proti loňskému září je to o 115 milionů korun více. Největší část státních dotací na kompenzaci slev vyčerpaly České dráhy. 

Babišova vláda v současné době z veřejných zdrojů dotuje 75 procent z každé jízdenky, kterou si zakoupí studenti do 26 let či senioři nad 65 let.

Vládou zlevněné jízdné v dopravě stálo daňové poplatníky za rok existence slev celkem 5,6 miliardy korun.

Celková částka kompenzací za letošní září je nejvyšší od začátku platnosti slev.

Dosud byl nejnákladnějším měsícem letošní květen, kdy stát dopravcům vyplatil 527 milionů korun. Naopak nejméně stát vyplatil za červenec, a to 394 milionů korun.

Ministerstvo dopravy vidí za zvýšením kompenzací pro dopravce začátek školního roku. Žáci a studenti totiž nakupovali dlouhodobě předplacené jízdenky.

„Toto se však prokáže až v dalších měsících, kdy by naopak mělo dojít v této oblasti k meziročnímu poklesu výdajů,“ podotkla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Největší část finančních kompenzací zlevněného jízdného dostaly v září od státu České dráhy, a to 252 milionů korun. Dosud si nejvíce účtovaly v květnu (229 milionů korun).

RegioJet takto získal 32,5 milionů korun.

V reakci na deformace trhu v důsledku vládních dotací jízdného pro seniory a studenty se premiér Andrej Babiš (ANO) vyslovil pro zastropování cen dotovaných jízdenek.

Prohlásil, že chce, aby vznikl v hromadné dopravě jednotný finanční strop pro ceny jízdenek seniorů a studentů. Limity by měly začít platit od začátku příštího roku.

Slevy jízdného pro studenty a důchodce platí na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v integrovaných dopravních systémech a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města.

V železniční dopravě platí slevy pouze ve vozech druhé třídy.

Vláda začne stanovovat ceny jízdného kvůli slevám pro studenty a důchodce

(pel)