Za skandování a pískání desítek protestujících uctil premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na Národní třídě památku 30. výročí od sametové revoluce. (Foto: Twitter Andrej Babiš)

Česká republika si 17. listopadu připomněla 30 let od sametové revoluce v roce 1989. Premiér Andrej Babiš (ANO) na Národní třídě položil květinu a zapálil svíčku za skandování a pískání desítek demonstrantů. 

„Tento svátek pro mě znamená svobodu, demokracii – ale hlavně svobodné volby. A když člověk vidí ty záběry z roku 1989, tak Občanské fórum chtělo svobodné volby, a to je to nejvíc, co máme,“ prohlásil premiér.

Bezmála dvě desítky demonstrantů na premiérovu přítomnost na Národní třídě reagovali pobouřeně. Na Babiše pokřikovali a pískali. Někteří křičeli „Táhni odsud, estébáku!“.

Doprovodili ho ministryně a ministři za hnutí ANO, mezi nimi například ministryně spravedlnosti Marie Benešová a ministryně financí Alena Schillerová (obě za ANO).

Babiš se z Národní třídy odebral v doprovodu členů vlády pěšky k Národnímu muzeu, kde se dopoledne s premiéry zemí V4 a předsedou Německého spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem zúčastní slavnostního programu k 30. výročí sametové revoluce a přednese projev.

Hodinu po Babišovi květinu na Národní přinesli i pracovníci prezidentské kanceláře.

Foto: Twitter Kancelář prezidenta ČR

Předsedové TOP 09, ODS, KDU-ČSL a Starostů a nezávislých uctili památku u hrobu bývalého prezidenta Václava Havla.

Posledních 30 let od revoluce označili za nejšťastnější období. Včerejší demonstraci proti premiérovi podporují.

Výročí 30 let od sametové revoluce si lidé připomínají stovkami akcí napříč celou Českou republikou.

Hlavním dějištěm oslav byla tradičně Praha. Konaly se zde průvody, happeningy, koncerty, proslovy a další akce.

Z Albertova vyrazil průvod studentů na Národní třídu. Shromáždily se tam tisíce lidí.

V podvečer začal na Václavském náměstí Koncert pro budoucnost.

Na řadě míst v zemi proběhly vzpomínkové akce, koncerty i studentské průvody.

V Brně se na oslavách sešlo asi 10 tisíc lidí. Součástí programu byly hudební koncerty, vystoupení řečníků včetně rektorů brněnských univerzit i lampionový pochod.

V centru Olomouce se konala demonstrace s názvem Kdo – když ne my. Kdy – když ne teď. Demonstraci uspořádaly iniciativy 2018+ Olomouc a Milion chvilek pro demokracii.

Náznaky svobod byly po Listopadu rozdrceny v mlýnici státních regulací, zákazů a směrnic

(pel)