Evropa a USA otestují ochranu Země před kosmickými tělesy. Vystřelí na asteroid a pokusí se ho tak vychýlit z dráhy.

Vesmírné agentury Spojených států a Evropy, NASA a ESA, vystřelí ve vesmíru na asteroid Didymos. Zkusí ho tak vychýlit z dráhy. Asteroid je totiž poměrně blízko Zemi a svou dráhou k ní směřuje. Mise Asteroid Impact & Deflection Assessment (AIDA) má otestovat ochranu Země na možné srážky s tělesy z kosmu. V současnosti je známo asi 21 a půl tisíce as­teroidů o průměru sto metrů a větším, které představují riziko pro Zemi a pro lidskou civilizaci.

Zprávu přinesl server Novinky.cz.

Americká půltunová sonda DART narazí v roce 2022 do menšího tělesa asteroidu. Náraz půltunového stroje letícího rychlostí 21 600 kilometrů za hodinu má vychýlit dráhu vesmírného tělesa.

V roce 2025 by pak měli Evropané vyslat k Didymosu sondu Hera. Rozhodovat o tom budou na konci listopadu členské země ESA .

Hera by měla změřit letové parametry Didymosova „měsíce“ a přesně určit, jak náraz americké sondy ovlivnil jeho dráhu. Dále důkladně zmapuje povrch zasaženého tělesa.

Evropská družice má také prozkoumat strukturu a složení souputníka velkého asteroidu.
Pomocí počítačových simulací pak bude možné spočítat, jak účinně může sonda o hmotnosti DARTu změnit dráhu asteroidu a do jaké míry to může fungovat.
(pel)