Pravidla účtenkové loterie se od prosince 2019 zpřísní, protože lidé hru zneužívali. Do systému registrovali až 12 tisíc účtenek denně, fakticky by tak museli za jeden den nasbírat v průměru 350 až 400 účtů z odlišných obchodů. 

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) přiznala problémy účtenkové loterie, která má sloužit jako propagandistický nástroj na podporu EET. Lidé se ve snaze získat co nejvíce účtenek dopouštěli podvodů. Od letošního prosince se proto změní pravidla – jeden hráč bude moci měsíčně do loterie zaregistrovat maximálně 500 účtenek. Podle některých médií někteří lidé registrovali až 12 tisíc paragonů za měsíc. 

„Odmítám spekulace, že by existovali roboti, kteří chrlí účtenky. Pokud by se něco prokázalo, hráč by byl vyloučen,” uvedla Schillerová.

Ministerstvo podle své šéfky problém s velkým počtem účtenek na jednoho hráče zaznamenalo v létě.

„Vytvořil se bazárek, kde si lidé začali účtenky směňovat. To je něco nepřijatelného,” řekla Schillerová.

Dnes podepsala smluvní dodatek s provozovatelem loterie Wincor Nixdorf se stanovením maximálního počtu účtenek na jednoho hráče na 500 za měsíc. Čeká se na podpis firmy.

V současné době může hráč do soutěže zaregistrovat z jednoho konkrétního obchodu jen jednu účtenku. Nejaktivnější soutěžící však měsíčně zvládnou přidat až 12 tisíc účtů. Poctivý hráč by tak musel za jeden den nasbírat v průměru 350 až 400 účtů z odlišných obchodů.

Loterie Účtenkovka byla zavedena v návaznosti na elektronickou evidenci tržeb a jejím hlavním cílem bylo motivovat zákazníky, aby od obchodníků vyžadovali účtenky.

Nejvíce hráčů se za dva roky fungování projektu zaregistrovalo do slosování v listopadu 2017, a to 478 tisíc. Pak do loňského září počet hráčů klesal, od té doby se ustálil mezi 341 tisíc až 352 tisíc hráči měsíčně.

Nejvíce zaregistrovaných účtenek ministerstvo zaznamenalo loni v březnu, a to přes 18 milionů.

V Polsku varovali obyvatele před pokladními účtenkami. V Česku vláda účtenky lidem nutí

Účtenkovka není loterie. „Hráči“ nenesou riziko a prohrávají v ní jen daňoví poplatníci

(pel)