Senát vyzval ministerstva v ČR k zastavení vyplácení dotací holdingu Agrofert.

Český Senát vyzval ministerstva v ČR k zastavení vyplácení dotací holdingu Agrofert do doby, než se vyjasní podezření plynoucí z auditů Evropské komise. Podkladem byly předběžné závěry senátní komise pro vyhodnocení auditů týkajících se premiéra Andreje Babiše (ANO) a dotací EU pro Agrofert.

Senát také požaduje, aby Ministerstvo financí vysvětlilo, jak je zabezpečeno případné vrácení dotací od Agrofertu, pokud se podezření v unijních auditech potvrdí.

Definitivní verze dvou auditů EK mají být podle předsedy senátní komise Zdeňka Nytry z klubu ODS hotovy během prosince a ledna. Senát proto své komisi prodloužil mandát, který měl původně skončit koncem ledna roku 2020.

Senátní komise dospěla k předběžnému závěru, že premiér Andrej Babiš je v celé záležitosti ve střetu zájmů.

Babiš vložil již v roce 2017 holding Agrofert do svěřenských fondů. Střet zájmů vždy odmítal.

Od loňského roku proto již Babiš ani nepředsedá a neúčastní se jednání vládní Rady pro evropské strukturální a investiční fondy.

Podezření z Babišova střetu zájmů se podle šéfa senátní komise Nytry týká ustanovení, podle kterého je zakázáno poskytnout dotaci firmě, ve které veřejný funkcionář vlastní alespoň čtvrtinový podíl.

Komise také upozornila na to, že nejsou k dispozici „auditní stopy“ ke státním zakázkám a dotacím.

Chybí zadávací podmínky, schvalovací podmínky a usnesení, jakým způsobem bylo o poskytnutí té příslušné dotace rozhodnuto.

Žádost o nevyplácení prostředků firmám v holdingu Agrofert do doby, než budou známy závěrečné auditní zprávy EK, se týká vlády a ministerstev financí, pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu, zemědělství, životního prostředí a práce a sociálních věcí. (sfr)