Trumpovy USA kradou masivně ropu v Sýrii, obvinilo Rusko Spojené státy. (Ilustrační foto)

Trumpovy USA kradou masivně ropu v Sýrii, obvinilo Rusko Spojené státy. Mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov se při tomto vážném obvinění odvolal na snímky pořízené ruskou kosmickou rozvědkou v Sýrii.

„Jak dokazují zveřejněné snímky kosmické rozvědky ruského ministerstva obrany, syrská ropa se před a po porážce teroristů Islámského státu (IS) v oblasti za řekou Eufrat pod spolehlivou ochranou vojáků USA aktivně těžila a hromadně odvážela cisternami ke zpracování za hranicemi Sýrie,“ uvedl Konašenkov.

Mluvčí ruského ministerstva obrany zdůraznil, že veškeré tamní zásoby této energetické suroviny jsou výlučným vlastnictvím Sýrie, „nikoli teroristů, ani amerických ochránců před teroristy IS“.

„To, co Washington nyní dělá, jako je ukořistění a držení ropných polí na východě Sýrie pod svou vojenskou kontrolou, je jednoduše řečeno mezinárodní státní banditismus,“ konstatoval generál Konašenkov.

Podle propočtů ruského ministerstva obrany „americké struktury“ tímto ilegálním obchodem se syrskou ropou vydělávají měsíčně 30 milionů dolarů (téměř 700 milionů korun).

Spojené státy jsou údajně odhodlány posílit své vojenské postavení v Sýrii „o další vojenské prostředky“, aby zabránily možnému převzetí ropných polí na východě Sýrie Islámským státem či jinou teroristickou organizací. (sfr)