Prezident Miloš Zeman poslal BIS bojovat proti korupci, což ale není v kompetenci agentů této tajné služby.

Prezident Miloš Zeman poslal BIS bojovat proti korupci, což ale není v kompetenci agentů této tajné služby. Zeman kritizoval, že BIS „honí“ ruské a čínské špiony a doporučil této tajné službě, aby se místo toho věnovala boji s korupcí v Česku. BIS však uvedla, že to není v její působnosti.

Zeman ve svém pravidelném rozhovoru na TV Barrandov prohlásil, že by se Bezpečnostní informační služba měla zaměřit na ekonomickou kriminalitu v Česku, namísto „fiktivní honby“ ruských a čínských špionů.

Mluvčí BIS Ladislav Šticha se však nyní proti tvrzení prezidenta ohradil s tím, že korupce nespadá do zákonné působnosti BIS.

Ředitel BIS Michal Koudelka před tím na bezpečnostní konferenci oznámil, že kontrarozvědka a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v roce 2018 odhalily a rozbily síť, kterou měla v ČR vytvářet ruská zpravodajská služba FSB.

Ta byla podle Koudelky financována z Ruské federace a od ruské ambasády. Prostřednictvím sítě serverů měla útočit na cíle v Česku i na zahraniční partnery ČR.

„Říkal jsem panu premiérovi, ať se pan Koudelka místo fiktivního honění ruských a čínských špionů zaměří na ekonomickou kriminalitu v České republice,“ prohlásil Zeman v reakci na návrh vlády jmenovat Koudelku do hodnosti generála.

Zprávy, které Zeman od BIS dostává, se podle jeho slov věnují z 90 procent ruským a čínským špionům.

Prezident se domnívá, že by se kontrarozvědka měla více věnovat boji proti korupci.

„Tím bude konečně užitečná,“ podotkl Zeman.

Podle mluvčího BIS Štíchy však řešení korupce pod působnost BIS vůbec nespadá. Tuto problematiku řeší speciální složky policie, jako je například NCOZ.

Poukázal také to, že dochází ke zmatení pojmů. Je prý nutno rozlišit korupci a významné ekonomické zájmy státu, kterými se BIS zabývá.

Ruské velvyslanectví v Praze na obvinění reagovalo prohlášením, že informace o údajné ruské agenturní síti nemají nic společného se skutečností. (sfr)