Vláda chce zvýšit daně z alkoholu a tabáku od příštího roku. (Ilustrační foto: redakční koláž)

V Poslanecké sněmovně se rozhořela se bitva o daňový balíček a zvyšování daní. Vláda chce mimo jiné zvýšit daně z alkoholu a tabáku od příštího roku. Plánuje také zdanit technické rezervy pojišťoven, což může mít negativní dopady na jejich klienty.

Sněmovna schválila program mimořádné schůze svolané z podnětu poslanců vládních ANO a ČSSD a také KSČM ke zvýšení některých daní a rodičovského příspěvku.

Vláda počítá se zvýšenými příjmy z některých daní v návrhu rozpočtu na příští rok. Zdražení alkoholu a cigaret povede podle vlády k omezení jejich spotřeby. Opozice však namítá, že jde vládě jen o získání dalších peněz do rozpočtu.

Se zvýšenými výnosy daní z lihu a z tabákových výrobků počítá i návrh státního rozpočtu na rok 2020.

Spotřební daň z cigaret a zahřívaného tabáku by od příštího roku měla stoupnout  z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby.

Podle tabákových firem by se tak cena jedné krabičky mohla zvýšit až o 13 korun. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret.

Spotřební daň z lihu by se pak měla navýšit z 57 korun na 64,50 koruny na půllitru 40procentního alkoholu.

U hazardních her se ministerstvo chystá zvýšit sazbu u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a tzv. totalizátorových her z 23 na 25 procent, a u loterií, bing a živých her z 23 na 30 procent.

Rodičovský příspěvek má podle vládního návrhu vzrůst od ledna z 220 tisíc korun na 300.000 korun.

Předlohu opozice podporuje, byť žádá například rozšíření okruhu rodin, které by měly na vyšší příspěvek nárok.

Svolavatelé se rozhodli pro mimořádnou schůzi ke schvalování těchto dvou návrhů kvůli dřívější zdržovací taktice opozice.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) při předkládání zákona sněmovně uvedla, že „hlavním cílem je zvýšit ochranu občanů před vznikem závislostí na návykových látkách a hraní hazardních her a omezit škodlivé společenské dopady, které jsou s těmito závislostmi spojené, a to s pomocí změn ve zdanění tabákových výrobků, tvrdého alkoholu a hazardu“.

„Z odborných studií víme, že u alkoholu dosahují celospolečenské náklady 59 mld. korun ročně a u kouření dokonce přesahují 100 mld. korun ročně. Vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby, a tím omezit související zdravotní problémy,“ zdůraznila Schillerová. (sfr)


Více o tématu čtěte zde:

Pojišťovny kvůli zdanění rezerv nebudou zhodnocovat klientům jejich peníze