Prezident Miloš Zeman požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby pokračovala česko-čínská spolupráce.

Prezident Miloš Zeman v osobním dopise požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby pokračovaly česko-čínské projekty. Zmínil například rozvoj přímých leteckých spojení mezi zeměmi nebo obnovení plnohodnotné kulturní spolupráce. Dále uvedl, že nemá pochopení pro jednání pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a tamních komunálních politiků. Česká republika plně respektuje politiku jedné Číny, napsal Zeman. 

Rada hlavního města Prahy se rozhodla vypovědět sesterskou smlouvu s Pekingem kvůli neochotě čínské strany jednat s pražským vedením o vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny.

Několik dní nato pakt zrušil s okamžitou platností i Peking. Pražští zastupitelé to následně vzali na vědomí a platnost definitivně ukončili.

Nejvyšší ústavní činitelé se na schůzce na Pražském hradě minulý týden shodli, že Česko uznává čínskou suverenitu a respektuje politiku jedné Číny.

Dokument s Pekingem uzavřelo předešlé vedení města v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) v roce 2016.

Současní představitelé Prahy, vedené koalicí Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě, tvrdili, že pasáž o respektování politiky jedné Číny je ve smlouvě nadbytečná a neobjevuje se v obdobných smlouvách Pekingu s jinými metropolemi.

V reakci na kroky Prahy zrušila čínská strana vystoupení několika českých souborů, které mají spojení s Prahou, případně mají jméno metropole ve svém názvu.

Primátor Hřib se kvůli postoji k Číně už dříve dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Ten konstatoval, že nepovažuje za rozumné rušit vystoupení českých umělců, ale zároveň čínský postoj respektuje coby odvetu za kroky pražského vedení.

Český prezident se dopisem obrátil také na předsedu představenstva společnosti CITIC Group. Vyzval k dalšímu rozvoji aktiv a aktivit společnosti v ČR, včetně pokračování podpory pro fotbalovou pražskou Slavii.

Zeman před týdnem uvedl, že Čína v odvetě za vypovězení smlouvy mezi metropolemi hodlá mimo jiné zastavit financování vršovického klubu, který je čtyři roky v rukou čínských firem. Samotná Slavia však informaci nepotvrdila. Majoritním vlastníkem je společnost Sinobo, CITIC Group menšinovým.

Lidská práva porazila pandu: Praha vypoví sesterskou smlouvu s Pekingem, rozhodli radní

(pel)