Zákaz prodejů o vybraných státních svátcích se rušit nebude, rozhodla sněmovna.

Obchody v Česku zůstanou i nadále o vybraných státních svátcích zavřené. Sněmovna přehlasovala Senát, který chtěl zákaz prodeje o vybraných svátcích zrušit úplně. Zákon zakazující prodej ve stanovených dnech se ale nově nebude vztahovat na velkoobchody. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Předkladatelé z řad ANO a ODS argumentovali tím, že uzavření velkoobchodů komplikuje zásobování menším obchodům. Ty mohou být o svátcích otevřeny.

Velkoobchod je definován jako činnost spojená s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti.

„Je to jednoduché, nechme to na svobodné volbě jak prodejců, tak zákazníků,“ apeloval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Poslanec ODS Vojtěch Munzar se k zákazu prodeje vyjádřil ve smyslu, že stát nemá co říkat, kdy kdo může nakupovat.

Senátní verzi, která chtěla zákaz úplně zrušit, podpořilo 68 poslanců z ODS, Pirátů, SPD, TOP 09 a hnutí STAN. Proti se postavilo 73 zákonodárců z hnutí ANO, ČSSD, KSČM a lidovci.

Pro sněmovní verzi, která počítá s otevřenými velkoobchody, hlasovalo 132 poslanců z řad ANO, ODS, Pirátů, SPD, TOP 09 a STAN, proti byli sociální demokraté, komunisté a lidovci.

Nynější platná zákonná regulace prodejní doby se týká obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečních. Prodejny musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00.

Zákazu nepodléhají obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

(pel)