Katalánští politici skončí kvůli uspořádání referenda o nezávislost na 13 let ve vězení.

Katalánští politici skončí ve vězení kvůli uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Nejvyšší soud v Madridu poslal na 13 let za mříže bývalého katalánského vicepremiéra Oriola Junquerase. Další exministři katalánské vlády dostali tresty vězení v trvání od 10 do 12 let. Po rozsudku vypukly napříč Katalánskem demonstrace, lidé blokovali silnice nebo nádraží. 

Podle soudu neusilovali o nezávislost regionu na severovýchodě Španělska podněcováním k násilí, proto dostali mírnější tresty, než požadovala prokuratura.

Bývalá předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellová ve vězení stráví 11 let a šest měsíců. Odsouzena byla mimo jiné za to, že v roce 2017 dovolila katalánskému parlamentu projednat několik zákonů souvisejících s referendem o nezávislosti.

Carles Puigdemont, který byl v době uspořádání referenda katalánským premiérem a který je od října 2017 na útěku před španělskou justicí, verdikt označil za barbarství. Nyní žije v Belgii a španělská justice ho dál chce dostat před soud.

Jde o bezprecedentní verdikt v novodobé španělské historii. Po celém Katalánsku se kvůli němu chystají protesty.

V Katalánsku po rozsudku nad politiky vypukly demonstrace. V řadě měst lidé blokovali silnice nebo nádraží.

Stovky protestujících způsobily dopravní chaos u mezinárodního letiště v Barceloně, kde bylo zpožděno několik odletů.

SPD odsouzení Katalánců odmítá

Hnutí SPD odsouzení katalánských politiků k mnohaletým trestům vězení jen za to, že zorganizovali referendum, odmítá.

„SPD stojí na straně práva každého národa na sebeurčení, demokracii a svobodu ve vlastní zemi. Právo národa rozhodnout, zda chce, či nechce žít ve vlastním suverénním státě, je právo, které garantují mnohé dokumenty OSN, a je to i přirozené právo každého národa,“ uvedlo hnutí v prohlášení.

Vedení Evropské unie v tomto případě podle Okamurovců stojí na straně Španělska a popírá demokracii a právo katalánského lidu rozhodovat o svém vlastním osudu ve vlastní zemi.

„V praxi tak Brusel ukazuje selektivní přístup k demokracii, která v podání Evropské unie neplatí pro všechny, ale jen pro vyvolené,“ uzavřelo SPD.

V referendu v roce 2017 si Katalánci odhlasovali nezávislost na Španělsku. Hlasování o odtržení Katalánska od Španělska se zúčastnilo okolo 2,26 milionů voličů. Přibližně 90 procent lidí hlasovalo pro nezávislost regionu.

Madrid od začátku považoval hlasování za nezákonné a snažil se je překazit. Španělští těžkooděnci násilím zabavovali urny a bránili lidem, aby mohli hlasovat. Používali při tom i slzný plyn nebo gumové projektily.

(pel)