Nová Evropská komise předsedkyně Ursuly von der Leyenové se zřejmě ujme vlády o měsíc později.

Nová Evropská komise předsedkyně Ursuly von der Leyenové se zřejmě ujme vlády až od prosince letošního roku. Je to o měsíc později, než měla. Uvedl to předseda Evropského parlamentu David Sassoli. Důvodem jsou neschválení komisaři. Výbory Evropského parlamentu totiž neprošli kandidáti Francie, Maďarska a Rumunska.

Podle Sassoliho vede Europarlament transparentní proces. Rumunsko, Maďarsko a Francie musí nejprve jmenovat nové kandidáty.

„My poté jejich kandidaturu prověříme,“ zdůraznil Sassoli.

Proto podle něho už není možné dodržet termín 1. listopadu pro zahájení činnosti nové EK.

„Posuneme se k 1. prosinci,“ dodal Sassoli o možném termínu, kdy se Evropská komise von der Leyenové ujme funkce.

Jednotlivé kandidáty pro funkci eurokomisaře posuzují příslušné výbory Evropského parlamentu. Evropskou komisi jako celek musí schválit plénum evropského zákonodárného sboru.

Očekávalo se, že hlasování o Evropské komisi se uskuteční v říjnu na plenárním zasedání ve Štrasburku. to je však nyní zřejmě nereálné, neboť původní 3 kandidáti neprošli výbory a jména nových nejsou známa.

Pokud by se nová Evropská komise neujala funkce včas, nebylo by to poprvé. V roce 2004 téměř měsíc přesluhovala Komise vedená Romanem Prodim. Europarlament tehdy odmítal schválit novou komisi vedenou Barrosem.

Opožděně se ujala funkce i druhá Barrosova komise. (sfr)