Ředitelky MŠ v Česku se bouří: V otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO) obvinily vládu, že kašle na předškolní vzdělávání.

Zhruba 500 ředitelek mateřských škol v ČR obvinilo Babišovu vládu, že kašle na předškolní vzdělávání. V otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO) si stěžují na zanedbávání mateřských škol ministerstvem pod vedením Roberta Plagy (ANO). Varovaly také, že kvalita předškolního vzdělávání v Česku je ohrožena. 

Vláda podle ředitelek samostatných mateřských škol nepostupuje koncepčně, když podporuje skrz ministerstvo práce a sociálních věcí provoz a zřizování dětských skupin, které jsou určeny především pro děti do tří let, a neinvestuje do školek.

„Ministerstvo školství mateřským školám, kde je dvouletých dětí třikrát více, příliš nepomáhá. Dětské skupiny navštěvuje více než 14 tisíc dětí, v mateřských školách je 45 tisíc dětí do tří let,“ uvádějí s tím, že školky mají oproti dětským skupinám daleko horší podmínky.

Na jednu učitelku tam připadá až 28 dětí, v mateřských skupinách musí být od 13 dětí minimálně tři dospělé osoby.

Ředitelkám vadí také nízké ohodnocení práce učitelů a to, že stát neřeší úbytek příjmů mateřských škol za děti v povinném předškolním vzdělávání a ze sociálně slabých rodin, které jsou od placení školkovného osvobozeny.

Signatářky otevřeného dopisu se chtějí sejít s politiky a situaci v oblasti předškolního vzdělání s nimi osobně prodiskutovat.

V ČR bylo v uplynulém školním roce podle statistik ministerstva školství 5287 školek, do kterých chodilo 363 776 dětí.

(pel)