USA prodají Ukrajině protitankové rakety Javelin a další vojenský materiál v celkové hodnotě 39,2 milionů dolarů.

USA pomohou Ukrajině. Prodají Kyjevu protitankové rakety Javelin a další vojenský materiál v celkové hodnotě 39,2 milionů dolarů (919 milionů Kč). Americké ministerstvo zahraničí schválilo prodej vojenského materiálu na Ukrajinu. V balíčku je i 150 protitankových raket Javelin a deset odpalovacích zařízení.

Ministerstvo uvedlo, že dodávka pomůže Ukrajině bránit svou svrchovanost a územní celistvost.

Součástí dodávky bude i technická podporu, výcvik personálu, doprava či náhradní díly.

„Navrhovaný prodej přispěje k zahraniční politice a národní bezpečnosti Spojených států tím, že zlepší bezpečnost Ukrajiny,“ komentovalo ministerstvo transakci.

Od roku 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a kdy na východě Ukrajiny vypukly boje ukrajinských jednotek s proruskými separatisty, poskytly USA bezpečnostní pomoc Ukrajině v hodnotě přes miliardu dolarů.

O nákupu protitankových střel Javelin spolu diskutovali americký prezident Donald Trump a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj v červencovém telefonickém rozhovoru.

Na jeho základě pak americká Demokratická strana zahájila proces podání ústavní žaloby na šéfa Bílého domu, takzvaného impeachmentu.

Podle demokratů Trump vyvíjel na Zelenského nátlak s cílem dosáhnout ukrajinského vyšetřování pravděpodobného demokratického kandidáta v amerických prezidentských volbách Joea Bidena a jeho syna.

Několik dní před červencovým telefonátem se Zelenským Trump nařídil zmrazit 400 milionů dolarů na pomoc Ukrajině. (sfr)